Сан је лажа - Бог је истина

Од искони су се људи занимали за садржаје својих снова, трудили се да их протумаче и сазнају њихово скривено значење. Ипак, силазак у снове је пут у туђу земљу за коју ми немамо ни путоказе, ни водиче, ни јасно одређене дестинације.

17.05.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У многим литературама било православним било неким другим, можемо се сусрести са проблемом тумачења снова или виђењима (=приказима, јављањима анђела, светитеља, лика Пресвете Богородице, Господа Исуса Христа...) Покушаћу да кроз многе примере разјасним феномен виђења и снова као и њихову штетност по духовни живот једног верника, држећи се светоотачке литературе и искустава многих светитеља и светих стараца подвижника.

Шта су то снови и виђења и која је њихова штетност по духовни живот?

Сан није ништа друго, до само покрет нашег ума током спавања (Лествица 3, 22). Виђења јесу нека стварна показивања, али која прима око ума, било у стању нормалног функционисања организма, било у потпуном сну или само у полусну, било у стању узношења или заноса.

У духовном опиту многих стараца можемо можемо разликовати снове на природне, оне које су од Бога и демонске. Свети Јован Лествичник саветује: "веруј само оним сновима који имају везе са паклом и судом, али ако те баца у очајање онда је и он (=сан), такође, од ђавола."

Демонски снови нас застрашују, воде у очајање у безизлаз,будећи у нама лоше осећаје који нам никако нису на духовну корист. Демонски снови нам такође ''предсказују'' будућност, тачније терају нас у стање прелести (=обмане) тако што нас убеђују да смо ми значајни, велики, предсказачи, прозорљивци и тиме побуђују гордост код оних који прихватају овакве предзнаке снова. Нечастиви је до те мере лукав да се у многим сновима јавља у лику светитеља не би ли што више људи обмануо.

Снови од Бога потсећају на Страшни Суд, потсећају нас на грехе и тиме нас побуђују на покајање, такви снови побуђују у нама осећај грешности и позивају трезвеност и никако не изазивају очајање, премда због наше неосетљивости и заслепљености грехом, светитељи и подвижници нас упозоравају да не тумачимо никакве снове јер нисмо у стању да препознамо који долази од Бога.

Старац Пајсије Светогорац нас саветује: - Када сањаш ружан сан, никада немој да испитујеш шта си то у сну видела, како си видела, ако си невина, да ли си невина, колико си крива. Када не може да ти науди дању, кушач долази ноћу. Допушта понекад Бог да нас напада у сну, како бисмо видели да стари човек још није умро; понекад, пак, непријатељ се приближава човеку у сну и приказује му разне снове, да би се бринуо када се пробуди. Зато немој уопште сновима да придајеш значаја. Прекрсти се, осени крсним знаком и јастук, стави крст и две три иконе на њега и моли се пре него што заспиш. Што више значаја придајеш, то више долази непријатељ да те напада. То се не дешава само одраслима, већ и деци. Чак и малој деци, упркос томе што су анђелчићи, непријатељ долази да их плаши када спавају, буде се уплашена и сва уплакана трче у мајчин загрљај. Иначе им долазе анђели, па се у сну смеше и буде се од велике радости. Према томе, снови које доноси кушач су спољашњи утицаји непријатеља на човека када спава.

Веома мало снова је од Бога, али да би неко протумачио и такве снове, треба да поседује чистоту и друге предуслове, као Јосиф (1 Мој. 37, 5-11) и Данило који су имали благодатни дар од Бога. "Рећи ћу ти", рече Данило Навуходоносору, "какав сан си уснио и шта значи." (Дан. 2, 2546) Али до које духовне висине је он доспео!

О сновима и виђењима од Бога говори Свети и праведни Јаков, говорећи; Он, Бог, ми говори кроз сан и кроз ноћна виђења, када се сан спушта на људе и они спавају на својим постељама (33,4); на другом месту исто он каже: Ти ме застрашујеш сновима и виђењима ме ужасаваш (Зах. 7,14).

На другом месту Свето Писмо вели: Буде ли међу вама Пророк Господњи, у виђењу ћу му се објавити и у сну ћу му говорити (Бројеви 12, 6).

О виђењима и о сновима говори Бог и кроз уста Светог пророка Јоила, говорећи: И биће затим, и излићу од духа свога на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше, и стари ће ваши сањати сне, и младићи ће ваши имати виђења (2,28).

У закону благодати, имао је виђења од Бога Свети и у свему хваљени апостол Петар (Дап 11,5), као и Св. апостол Павле (Дап 9,3; 2. Кор 12,1).

Виђења и велика откривења од Бога имао је и свехвални апостол и јеванђелист Јован Богослов (Отк 1,10); сан од Бога имао је Св. и праведни Јосиф, заручник Пречисте Пресвете Богородице и увек Дјеве Марије; виђење од Бога имао је Св. апостол и првомученик архиђакон Стефан (Дап 7,55).

И на многим другим местима Светог Писма налазимо небројана сведочења о сновима, виђењима и откровењима пророка, патријараха, апостола и других Светих и изабраних људи Његових, кроз које је Он благоизволео да покаже своју славу, вољу и своје заповести, на свеопшту корист људског рода.

Сва та виђења и снови светитеља не треба да буду оправдања за нашу прелест(=обману од демона) јер демон заправо и покушава да те убеди да си велик и чист као Свети Јован Богослов, Пророк Данило и многи други светитељи не би ли упао у гордост и тиме изгубио спасење.

О овој превари и прелести говори и Свето Писмо: Ево, вели Господ, ја сам против лажних пророка и њихових лажних снова, које они објављују и воде народ мој у заблуду и прелест (Јеремија 23, 31); Твоји пророци имали су за тебе лажна виђења и нису разоткрили твоје безакоње да би променио пут свој, и показали су Ти обмањујућа виђења, која доносе пропаст (Плач Јеремијин 2,14); роз Светог пророка Језекиља Бог прети лажним пророцима, који су залуђивали народ својим лажима и обмањујућим виђењима, говорећи: Тешко лудим пророцима који иду за својим духом а ништа не виде; и затим, показујући лукави народ, каже:Пророци су Твоји, Израиљу, као лисице по пустињама (Језекиљ 13, 3-4).

Исти пророк Божији, на другом месту, показује испразност лажних виђења, говорећи: Овако вели Господ Бог: зато што говорите таштину, и виђења су ваша лажна, зато ево мене на вас, вели Господ Бог. Рука ће моја бити против пророка који виде таштину и говоре лаж (Језекиљ 13, 8).

Свети Апостол Павле нас упозорава да се чувамо снова и виђења и разних чуда јер се сатана претвара у анђела светлости: И никакво чудо; јер се сам сатана претвара у анђела Светлости (2. Кор 11,14). И многи други светитељи такође упозоравају да се чувамо виђења и снова и да их игноришемно ма како се осећали и мислили да је сан од Бога јер су велике прелести и духовна погибао се рађале из истих. Преподобни отац Никодим Светогорац каже: "Чак ако са много непоказаних разлога будеш спознао да виђења која су ти се показала јесу истинита и долазе од Бога, ипак, бежи увек од њих колико можеш, одгони их далеко од себе. Не бој се да Бог не воли ово одвраћање. Јер ако ова виђења буду била од Бога, тада ће Он знати да ти их преда, и неће Му бити жао ако их ти не примаш. Који даје благодат смиренима не узима је од њих, за све што они чине из смирења."

И Св. Григорије Синаит, велики исихаста и велики хришћански животник са истока, каже овако: "Немој никако примати као откровење и оличење оно што долази од осећаја или разума, било споља, било изнутра, било сам лик Христов, или којег анђела, или облик којег светитеља, или светлост да ти се утвара (представља) у уму и да узима нечији лик, јер сам ум, по својој сопственој природи, има моћ маште, и лако може да представи себи ликове које жели. Који не воде рачуна о томе, озлеђују себе. Због тога пази и немој веома брзо поверовати у нешто, чак ако би то било добро, пре но што посетиш оне који су опробани, и пре много испитивања, како се не би оштетио; него буди са много пажње, чувајући свој ум увек бистрим и без икаквог лика или облика. Јер оно што је Бог слао ради кушања често је многе озледило, пошто Господ жели да испита камо нагиње наша слобода.

Многи данашњи верници ће рећи да им је нека особа пророковала, предсказивала будућност и погодила, све су то обмане на које упозорава Бог преко апостола: "Јер ће изићи лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране." (Јеванђеље св. Марка 13,22).

"Чувајте се лажних пророка. Они долазе к вама у овчијем рухуа изнутра су грабежљиви вуци"(Јеванђеље од Матеја 7,15).

Ево примера из једног виђења светог и смиреног старца и начина на који се он односи према истим(=виђењима): "Неки старац, пребивајући у келији и подвизавајући се за своје спасење, виђао ђаволе на јави и корео их. А ђаво, видећи да га је овај старац много пута прекорео, показао му се, говорећи: "Ја сам Христос", а старац, видећи га, скренуо је поглед. Рече му ђаво: "Зашто жмуриш? Гледај и види ме, јер ја сам Христос". Одговорио му је старац: "Ја не могу видети Христа у овоме свету". То чувши ђаво, постао је невидљив". (Отачник, гл. 8).

Сваки сан и свако виђење треба одбацивати и никако прихватати да су од Бога (па све и да јесу) него примером овог светог старца и смирењем да будемо поучени, јер се Бог неће увредити нити умањити ако неко каже: ,,Ко сам ја да сањам снове и да имам виђења?''!!!

Коришћена литература: Лествице Светог Јована Лествичника, Пут ка небу – Старац Клеопа, Чувајте душу - Старац Пајсије Светогорац
Извор: Мисионар

 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.