Сарајево: Апел за мир

Мировни скуп светских религија, који је управо завршен у Сарајеву, представљао је највећи од 25 таквих окупљања до сада, констатују верске информативне агенције у Европи.
Следећи сусрет ће се одржати 2013. године у Риму.

13.09.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сарајево: Апел за мирМировни скуп светских религија, који је управо завршен у Сарајеву, представљао је највећи од 25 таквих окупљања до сада, констатују верске информативне агенције у Европи.
Следећи сусрет ће се одржати 2013. године у Риму.
За крај сусрета, како се истиче, звонила су сва црквена звона у Сарајеву.
У мировном апелу, потписаном од свих религија, истиче се да Сарајево треба да буде пример могућности помирења и новог почетка.
Агенције помињу да је дошло до ”жустре полемике” између православних и муслиманских представника, чему је, како се каже, повод била изјава патријарха Иринеја да хришћанство у Сарајеву ”нема будућност”.
Наводи се да је епископ захумски СПЦ Григорије пребацио ”босанском великом муфтији” Церићу да планира да ствара ”’прву исламску државу у Европи” која би била ”духовна домовина свим муслиманима континента, као што је то ”Израел за све Јевреје света”. На то је, како се наводи, Церић реаговао тражећи од српског епископа да ”призна кривицу Срба за злочине током босанског рата 1992 – 1995”.
Католички мировни покрет Светог Егидија, као главни организатор скупа, основан је 1968. у Риму. Он има 60.000 чланова у 70 земаља света. Покрет је признат од Ватикана као ”лаичка организација”. Оснивач покрета Андреа Рикарди је сада министар у италијанској влади.
Извор: Задужбина Св. Јелисавете Фјодоровне



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.