Сајентолози у Француској проглашени за преваранте

Две највеће париске структуре сајентолога – духовно друштво Целебритy Центер и њихова експозитура-књижара СЕЛ – мораће да плате новчану казну од 200 и 400 хиљада евра јер су се „користиле слабостима” многих својих следбеника и од њих на лукав начин изнуђивале огромне суме новца

17.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сајентолози у Француској проглашени за преварантеДве највеће париске структуре сајентолога – духовно друштво Целебритy Центер и њихова експозитура-књижара СЕЛ – мораће да плате новчану казну од 200 и 400 хиљада евра јер су се „користиле слабостима” многих својих следбеника и од њих на лукав начин изнуђивале огромне суме новца.
Организација која себе назива Сајентолошком црквом коначно је у Француској проглашена за преварантску организацију. Ову одлуку донео је 16. октобра државни Касациони суд, одбацивши жалбу самих сајентолога са захтевом да се укине другостепена судска одлука.
Француско правосуђе је ову „религијску организацију” ухватило у „преварантској криминалној завери” што је нанело озбиљну штету репутацији ове „цркве”. Основна пресуда је донета још у септембру, иако је одбрана рачунала да ће бар жалба сајентолога бити уважена.
Адвокати „цркве” су указивали да судије угрожавају слободу вероисповести у Француској који је неодвојиви део права свих грађана Републике. Аргументи адвоката нису изгледали судијама довољно убедљиви. Касациони суд је саопштио да је узео у обзир само „кршења кривичног законодавства” која немају никакве везе са верским осећањима оптужених.
Две највеће париске структуре сајентолога – духовно друштво Целебритy Центер и њихова експозитура-књижара СЕЛ – мораће да плате новчану казну од 200 и 400 хиљада евра. Управо оне су биле ухваћене како се „користе слабостима” многих својих следбеника и од њих на лукав начин изнуђују огромне суме новца. Појединачно је на одговорност позвано петоро људи који су непосредно управљали процесом. Међу њима су фактички лидер париске Сајентолошке цркве Ален Розенберг и бивша шефица „Целебритy Центер” Сабина Жакар. Због организоване преваре, ово двоје је осуђено на по две године затвора условно и новчано да плате по 30.000 евра појединачно.
Сајентолошку "цркву" је 1954. године основао Американац Рон Хабард као религијско-философско учење. Шефови ове "цркве" тврде да она има милионе следбеника (од којих 45.000 живи у Француској) и да располажу хиљадама „храмова” у више од 100 земаља.
(факти.орг)
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.