Сваки дан је благословен од Бога

Сваки дан је благословен од Бога, свака особа коју сретнете дар од Бога, свака околност која вам се деси дар је од Бога. Ми смо позвани да му дамо вредност коју заслужује. Кога год данас да сретнете, ви сте ту да му објавите присуство Господа Бога, присуство Христово, присуство Светог Духа, присуство Јеванђеља. То је ваша дужност овог дана.

03.02.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Постоје тренуци у нашим животима када се осећамо беспомоћно, чак и безнадежно. Међутим, сваки дан је благословен од Бога и ми смо позвани да му дамо вредност коју заслужује. Без обзира на то колико смо преплављени, постоји начин да „поправимо“ своје расположење.

Овај дан је благословен од Бога, он је Божији, па почнимо да улазимо у њега. Данас излазите као Божији гласник. Кога год сретнете срећете га на Божијем путу, ви сте ту да му објавите присуство Господа Бога, присуство Христово, присуство Светог Духа, присуство Јеванђеља. То је ваша дужност овог дана.

1. Прва ствар на коју ћете помислити када се пробудите јесте мисао о Христу. Окренимо ум Христу. Старац Порфирије је говорио: „Не мучи се са тамом, отвори прозор светлости“.

2. Молитва. Можете се молити чак и када радите једноставне свакодневне ствари. На пример, као што је рекао монах када је силазио низ степенице метроа, што га је подсетило на силазак у недра земље, можете рећи „Господе помилуј“ силазећи на сваком степенику. Колико корака! Помислите колико пута ћете то изговорити!

3. Немојте сваки дан гледати као рутину. Сваки дан има изненађење за хришћане. До вечери ће се нешто догодити и Бог ће вам послати поруку. Живот не тече равно и монотоно као кардиограм...

4.Гајите љубав према људима.

5. Сваки дан пронађите мало времена да се смирите. Бар десет минута. Да видите живот без журбе. И тада ћете чути глас свог унутрашњег света. Јер „кад је олуја, не види се дно мора“.

6. Анксиозност нестаје са сећањем на смрт. Ако размишљате о крају, растерећујете свој живот тривијалности. Ова мисао нас истовремено и подиже. Слетиш и понизиш се и стрес нестаје.

7. Нисте сами. Имате свеце. Можете се молити и призивати их. „Сви свети, молите Бога за нас.

8. Дани брзо пролазе, направите биланс дана. Као Свети Доротеј, који је сваки дан бележио кога је повредио, и покушавао да се искупи.

9. Сваки дан гледајте дарове Божије и реците Богу „Хвала“. Отац Пајсије је говорио: „Хвала Богу да можеш да ходаш“. Чак и овако једноставно, јер постоје и они који то не могу.

10. Сваки дан се сетите да је неко пре 2000 година за нас разапет. То вам даје осећај да вас неко много воли. Ако се ваша душа смири и понизи, јавиће се Христос и помоћи ће вам.

Што се тиче дана који почиње, ако прихватите да је благословен од Бога, изабран руком Његовом, онда је свака особа коју сретнете дар од Бога, свака околност вам се деси је дар од Бога, чак и ако је горка, свидело вам се то или не. То је Божји дар вама и ако то тако схватите, онда се можете суочити са било којом ситуацијом. Прихватите то са спремношћу да вам се може десити било шта пријатно или непријатно.

митрополит Антоније Блум
Извор: vimaorthodoxias.gr, zivereci.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.