Свети Гаврило Грузијски и првомајска православна бакља

Првог маја 1965. године, велики син грузијског народа и неустрашиви исповедник вере Православне – Свети Гаврило Грузијски, спалио је Лењинов портрет од дванаест метара, који је висио на згради Врховног Совјета у Тбилисију, услед чега је ухапшен и мучен.

02.05.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Какву је ревност свети Гаврило имао за славу Божију показује следећи догађај. 1. маја 1965. године, током мајских демонстрација, јеромонах Гаврило је запалио огроман Лењинов портрет, због чега га је разјарена руља претукла. Полумртав са осамнаест прелома, ухапшен је због „антисовјетских активности“ и одведен у притворски центар КГБ-а. Приликом испитивања од њега се захтевало да призна да је његово дело извршено по наредби највишег црквеног врха; старац Гаврило је то одбио.

Истражно одељење КГБ-а закључило је да је учинио кривично дело по члану 71, део I "због антисовјетске пропаганде". Нажалост, његов досије је уништен 20. октобра 1978. године. Документ-потврду о овом догађају издало је специјално одељење Петог затвора 14. маја 2001. године.

Отац Гаврило је у истрази рекао: "То сам учинио зато што се човек не сме боготворити. Тамо, на месту Лењиновог портрета треба да виси Христово Распеће. Зашто пишете: "Слава Лењину", кад човеку није потребна слава? Треба писати: "Слава Господу Исусу Христу."

После ових речи је по одлуци Врховног Суда од 3. августа 1965. године премештен у психијатријску болницу на експертизу, где се налазио до 12. октобра исте те године. Наводимо извод из његове историје болести: "Дијагноза: психопатска личност са склоношћу настанка шизофрених стања. Разговара сам са собом, нешто тихо шапуће. Верује у Бога, у Анђеле. Стално понавља речи: "Све је од Бога." Не општи с околином. Кад му се неко обрати, он говори о Богу, о Анђелима, о иконама..."

Управо ова "дијагноза" је спасила оца Гаврила од стрељања. Господ је сачувао Свог изабраника да не би оставио грузијски народ без поуке. Отац Гаврило је неустрашиво исповедао Православље.

Говорио је:
На човека благослов силази тамо где се родио. Кад у твом присуству извргавају руглу твоју веру, а ти ћутиш – гори си од тог хулитеља.
Благодари Богу за то што си се родио као православац. Буди чврст у вери, не подлежи искушењима, и не брини се да ли ће се људи друге вероисповести спасити или неће. То није наша ствар. Бог је милостив…
Кад треба бранити веру, а ти то не радиш, твоја душа гине; а ако погинеш бранећи веру – доспећеш у Царство Небеско.”

 



Komentari (1)

03.05.2023.

Borac za istinu

Tako je! No mnogo je kukavica i tupana sto veru prodajucak i za manje od vecere!

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.