Свештеник усвојио 25-торо деце

Свештеник Јован Горија усвојио је 25-торо дјеце, од 28 која живе у сиротишту. Процес усвајања је тренутно у току за још двоје дјеце, старости од 10 мјесеци и годину и по.

01.04.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Свештенослужитељ Одеске епархије Украјинске Православне Цркве (Московске Патријаршије) са својом супругом је основао Православни дјечји центар, у коме тренутно одгајају 28 дјеце.

У почетку су отац Јован Горија из цркве посвећене Богородичиној икони „Свих жалосних радост“ и његова попадија сањали о оснивању православног вртића, док једног дана, када су дошла три мала сирочића у цркву да просе за храну, није схватио да треба да уради више.

Дјеца су тог дана нахрањена и обучена, али када су отишли, јавило се питање „а шта после“? Отац Јован је послао снимак на Јутјуб канал Vesti Odessa, чиме је започео са својом идејом да сагради Православни дјечји центар при својој цркви. Од 28 дјеце која живе у центру, 25 је усвојио о. Јован. Процес усвајања је тренутно у току за још двоје дјеце, старости од 10 мјесеци и годину и по.

При цркви посвећшеној Богородичиној икони „Свих жалосних радост“ основан је и манастир Св. Марте и Марије, гдје се монахиње баве хуманитарних и мисионарским радом. Већ више од 18 година, у овој парохији постоји менза за бескућнике, гдје се сваког дана храни више од 200 људи. Ту је и недељјна дјечја школа и велика библиотека духовне литературе. О. Јован, такође, већ више од 10 година врши помен за бескућнике.

„Христос и многи свети су нам показали пут. Желио бих да не само владике и свештеници помажу онима којима је то неопходно, већ сви људи. Овај пут је веома тежак, али може се савладати уз Божју помоћ. Главно је замолити Бога за помоћ. Јер, ако нам је Господ на првом мјесту, онда ће све остало бити како треба. Наш мото су ријечи апостола: Будите марљиви у ревности, горљиви у духу, служите Господу (Рим. 12:11)“, закљујчује о. Јован.

У септембру је матушка Марија Лвова-Белова, мајка 17 дјеце, као и руководитељка неколико друштвених и црквених пројеката и начелница Одјељења за помоћ људима са инвалидитетом Епархије у Пензи, награђена признањем „Лидерка Русије“.

за Фондацију Пријатељ Божији са енглеског превела: Вања Ђуричанин
Извор: orthochristian.com



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.