Силазак Благодатног огња 2023. године (видео)

И ове године православни верници су удостојени силаска Благодатнога огња. Сваке године на Велику суботу у Јерусалиму се пали нестворени огањ, као чудо Божије, у Цркви Христовог Гроба, кога јерусалимски патријарх дели верницима окупљеним у крипти цркве.

15.04.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Благодатни огањ је сишао у Јерусалиму у храму Гроба Господњег. Патријарх Јерусалимски Теофил III је изашао из Кувуклије, у којој се молио за снисходљивост огња, и почео да га дели људима у храму.

Број верника који је ове године присуствовао спуштању Благодатног огња смањен скоро за петину, јер је израелска полиција, као што је и било најављено, смањила број верника којима је данас, на Велику суботу, било дозвољено да присуствују церемонији.

Према наводима израелске полиције, број верника којима ће се дозволити да присуствују је сведен на свега 1.800.

Поређења ради, претходних година број особа који је могао да присуствује церемонији износио је 10.000. Нове мере, како је речено, донете су због безбедности православаца, као и муслимана и Јевреја који тог дана прослављају своје празнике.

Последња одлука, како пише Ројтерс, изазвала је гнев верских лидера, који су раније најавили да стога неће сарађивати с властима. Они оптужују израелске власти да тиме крше права и слободе локалних хришћанских заједница. Жалећи се на најављене оштре мере, они су рекли да неће сарађивати с полицијом. У међувремену, медији јављају да је полиција већ блокирала улазак у Стари град за посетиоце, укључујући и новинаре.

На улазу у овај део града постављене су барикаде, иако је неким организованим групама ходочасника пролаз ипак дозвољен. Без обзира на то што су ове године на снази ригорозне мере, стотине верника тренутно се налази на улазу у Стари град, надајући да ће им пролаз некако бити одобрен.

“РИА Новости” преносе да је у Јерусалим стигла и руска делегација Фондације Андреја Првозваног, која би посебним авионом требало да пренесе пламен Благодатног огња у Русију.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.