Смрт на улицама Каира

Египат на ивици грађанског рата. Убијено 235 особа, а више од 2.000 рањено, пошто је војска протерала Мурсијеве присталице са улица Каира. Муслиманско братство тврди да има више од 2.000 жртава. Вицепрмијер Мухамед ел Барадеј поднео оставку. Свет шокиран.

16.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Смрт на улицама КаираЕгипат на ивици грађанског рата. Убијено 235 особа, а више од 2.000 рањено, пошто је војска протерала Мурсијеве присталице са улица Каира. Муслиманско братство тврди да има више од 2.000 жртава. Вицепрмијер Мухамед ел Барадеј поднео оставку. Свет шокиран.
У сукобима снага безбедности и присталица свргнутог египатског председника Мухамеда Мурсија убијено је на стотине људи широм земље, мада се подаци о броју жртава драматично разликују.
Док Муслиманско братство тврди да је широм Египта убијено више од две хиљаде људи, Министарство здравља саопштава да је страдало 235 особа, а рањена 2.001.
Министарство унутрашњих послова наводи да су у сукобима са Мурсијевим присталицама погинула 43 полицајца.
Извештачи светских ТВ станица јавили су да су снајперисти са зграда пуцали у све што хода. Сведоче да је метак усмртио и радника хитне помоћи који је дошао да помогне повређенима. Убијени су и сниматељ Телевизије Скај и новинарка листа Галф њуз.
Министар унутрашњих послова Египта Мухамед Ибрахим рекао је да су два главна протестна кампа у Каиру у потпуности очишћена. „Нећемо дозволити било који други протест на било ком тргу у било ком месту у земљи“, рекао је Ибрахим на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.
Ухапшено је на стотине демонстраната, међу којима је и велики број лидера Муслиманског братства.
У Египту је проглашено ванредно стање, које ће трајати месец дана, а војсци је наложено да пружи подршку министарству унутрашњих послова у осигуравању безбедности.
У Каиру и десет провинција, од укупно 27, уведен и полицијски час током ноћи, а пирамиде у Гизи и музеји у Каиру и Александрији биће привремено затворени.
Египатски потпредседник Мухамед ел Барадеј у међувремену је поднео оставку због неслагања са одлуком власти да насилно уклоне протестне кампове присталица свргнутог председника. „Не могу да сносим одговорност ни за једну кап крви“, рекао је Ел Барадеј.
Ел Барадеј је разговарао телефоном са америчким државним секретаром Џоном Керијем, које је затражио да што пре буду укинути ванредно стање и полицијски час. „Насиље није решење и оно ће само још више удаљити Египат од економског опоравка“, рекао је Кери.
Влада у Каиру оптужује лидере Муслиманског братства да су одговорни за крвопролиће и позива Мурсијеве присталице да послушају глас разума.
Сукоби су почели у среду ујутру, када су египатске снаге безбедности почеле операцију уклањања два протестна кампа Мурсијевих присталица у Каиру.
Међународне организације и светски званичници у међувремену су осудили насиље и апеловали на уздржаност свих страна како би се избегло крвопролиће.
Извор: РТС



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.