Спасење изван Цркве

Као хришћани, ми смо изабрали цркву за свој пут у вечни живот. Али да ли је то заиста једини начин? Шта је са људима који верују другачије, или можда уопште не верују, али чине много више добра од нас? Постоје различита мишљења по овом питању. Али сва наша нагађања не могу ни да отворе ни затворе рајска врата.

25.05.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Прича о Корнилију сотнику, капетану римске чете, једна је од оних која нас понекад натерају да посумњамо у то да се човек спасава само уз помоћ Цркве. Упркос томе што није био хришћанин, Корнелије је знао да постоји само један Бог и био је побожан и богобојазан са свим својим укућанима, давао је многе милостиње народу и стално се молио Богу. Једног дана му се указао Анђео. Знајући за исправност Корнелија, могао је рећи нешто попут: „Корнелије, ти си угодио Богу и сада си спасен и можеш ући у Царство небеско!“

Али уместо тога анђео каже: „Молитве твоје и милостиње твоје изиђоше на памет Богу; И сад пошљи у Јопу људе и дозови Симона прозваног Петра: ...он ће ти казати речи којима ћеш се спасти ти и сав дом твој.“ Корнелије је позвао Петра и чуо за Исуса Христа, Његово оваплоћење, Његов земаљски живот, Његово распеће „за нас људе и за наше спасење“ и за Његово васкрсење. Док је Корнелије слушао, Дух Свети сишао је на њега и он је заједно са породицом примио свето крштење од апостола.

Овај пример јасно показује да нас не спасава ни вера у Јединог Бога, ни молитве, ни милосрђе, већ само вера у оваплоћеног и распетог Господа Исуса Христа. Врата спасења отвара само Његова крв, а на ова врата улазимо само светим крштењем, онако како нам је Он сам заповедио.

Господ жели спасење свима. Због тога апостол Петар закључује: "Заиста видим да Бог не гледа ко је ко; Него у сваком народу онај који се боји Њега и твори правду, мио је Њему." Потрага за Богом никада није узалудна, а нису ни добра дела. Али све ово само сведочи пред Богом да је наша душа жива и није безнадежна. Послаће свог гласника да покаже врата спасења онима који их искрено и марљиво траже. Али немогуће је заобићи ова врата, која су Христос, јер је само Он Пут, Истина и Живот.

Дакле, наше питање не би требало да буде само из празне радозналости, ко ће бити или неће бити спашен. Питање би требало да гласи: како се могу спасити? И тада ћемо се, попут Корнелија, сматрати достојним да спасимо себе, своје домове и многе око себе.

протојереј Вјачеслав Резников
За Фондацију "Пријатељ Божији" превео Иван Попов
Извор: азбика.ру



Komentari (1)

14.07.2022.

Стефан

У овој књизи се излаже да нема спасења изван Цркве и даје одговор зашто: http://kursevi.svedokverni.org/van-crkve-nema-spasenja-svestenik-georgije-maksimov/

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.