Спор Турске и Грчке око Свете Софије

Најава да ће црква Аја Софија, један од најлепших споменика Истанбула, постати поново џамија, подигла је тензије између две земље које не деле ни културу ни религију.

21.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Спор Турске и Грчке око Свете Софије Најава да ће црква Аја Софија, један од најлепших споменика Истанбула, постати поново џамија, подигла је тензије између две земље које не деле ни културу ни религију.
Турско Министарство спољних послова саопштило је да та земља “нема шта да научи” од Грчке када је у питању слобода религије, пренео је Франс прес.
У саопштењу Анкаре наводи се да је “свима добро познат неповољан однос грчке владе према културним добрима Отоманске епохе и местима за молитве”.
АФП подсећа да је претходно грчко Министарство спољних послова оштро реаговало на изјаве турских званичника о могућем претварању музеја у Храму Аја Софија у џамију.
Званична Атина их је назвала анахронизмом и изразила недоумицу да изјаве долазе из земље која тежи ка пуноправном чланству у Европској унији.
- Поновљене изјаве високорангираних турских званичника о претварању хришћанских византијских цркава у џамије представљају увреду верских осећања за милионе хришћана - наведено је у саопштењу грчког МСП-а.
У саопштењу се додаје да су “хришћанске византијске цркве неотуђиви део светске културне и верске баштине, према ком се треба односити са потребним уважавањем и заштитнички“.
Пре неколико дана, вицепремијер Турске Булент Аринч изразио је наду да ће за “јадну џамију Аја Софију поново доћи бољи дани” и назвао историјски комплекс у Истанбулу “џамијом Аја Софија”, подсећа француска новинска агенција.
Света Софија или Црква свете мудрости саграђена је 537. године и до 1453. била је саборна црква и седиште патријаршије, да би после пада Цариграда у Отоманској империји била претворена у џамију.
По налогу утемељивача модерне Турске Кемала Ататурка, 1935. године уместо џамије у њој је отворен музеј.
(Телеграф.рс / Тањуг)
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.