СПЦ: Обезбедити опстанак Срба на КиМ

Епархија рашко-призренска упозорила је да ће политички притисци и коришћење силе неизбежно утицати на наставак исељавања Срба са Косова и Метохије и позвала све релевантне институције да помогну у проналажењу решења за опстанак српског народа у покрајини.

20.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

СПЦ: Обезбедити опстанак Срба на КиМЕпархија рашко-призренска упозорила је да ће политички притисци и коришћење силе неизбежно утицати на наставак исељавања Срба са Косова и Метохије и позвала све релевантне институције да помогну у проналажењу решења за опстанак српског народа у покрајини.
"Најновије акције КФОР-а на северу Косова дубоко забрињавају, јер покушајима да се по сваку цену српски народ у том делу Косова натера да прихвати косовске регистрационе таблице, коришћењем борбених возила и блокирањем алтернативних путева који су главни канали за снабдевање народа основним намирницама и лековима, ствара се озбиљна хуманитарна криза која може да има несагледиве последице," саопштено је из ове епархије.
Епархија Рашко-призренска наводи и да је, због одузимања српских регистарских таблица, угрожен систем здравствене заштите, док трошкови преласка административних прелаза превазилазе месечна примања већине косовских Срба.
"Политички притисци и кориштење силе против српског становништва неизбежно ће утицати на даљи процес исељавања који се, нажалост, наставља, док је процес повратка готово потпуно заустављен", наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.
У Епархији истичу да Косово и Метохија без Срба неће бити пораз само за Србе, већ и за међународну заједницу која има моралну одговорност за овај простор после интервенције НАТО снага 1999. године.
Епархија је још једном позвала косовске Србе да "сачувају присебност и мир, али и да не посустају у одлучности да на миран и достојанствен начин заштите своја основна права уз чврсту решеност да остану и опстану на својим вековним огњиштима, бранећи своја основна права и слободе".
Припадници Кфора блокирали су јуче све путеве који воде ка Ибарском Колашину на северу Косова и нису дозвољавали пролаз возилима ни из правца Зубиног Потока, ни према административном прелазу Брњак.
Срби су у месту Рударе, на северу Косова, као знак протеста што је Кфор затворио алтернативне путеве, поставили барикаде које су војници Кфора ноћас уклонили.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.