Срби највећи верници у Европи

Српски народ је веома религиозан, чак 95 одсто верује у Бога, показују званични подаци
Атеисти, према званичним подацима, чине свега пет одсто укупног становништва, што је много мање у поређењу са осталим европским земљама.

06.10.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Срби највећи верници у ЕвропиСрпски народ је веома религиозан, чак 95 одсто верује у Бога, показују званични подаци
Атеисти, према званичним подацима, чине свега пет одсто укупног становништва, што је много мање у поређењу са осталим европским земљама.
У Патријаршији СПЦ овај запањујући податак објашњавају тиме што је, како кажу, српски народ религиозан у својој основи и оцењују да "искушења у којима је Србија изложена последњих година" доприносе јачању вере.
Министар вера и дијаспоре Србије Срђан Срећковић каже да је национални и верски идентитет у српском народу изједначен и уверен је да је број оних који се изјашњавају као верници већи од оних који то заиста јесу.
У Удружењу грађана "Атеисти Србије", чије је седиште у Новом Саду, оспоравају званични податак и напомињу да је број нерелигиозних људи у држави неупоредиво већи. Број оних који се куну у Дарвина, а не у Бога, истичу атеисти, у Србији на нивоу европског просека, између 15 и 20 одсто.
Устав Србије гарантује верске слободе - наведено је у извештају Стејт департмента о верским слободама у земљама света у 2010. години. У њему је наведено да су готово сви религиозни грађани припадници традиционалних цркава.
Око 85 посто становништва је православне вере, римокатолици чине пет одсто становништва, муслимана је три одсто, а протестанти чине 1,5 одсто, наведено је у извештају.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.