Српски ватрогасци чувају Хиландар

Манастир Хиландар није угрожен пожаром, али јак ветар врло брзо може да промени ситуацију, изјавио за РТС Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације. Српски ватрогасци стигли на Свету гору где ће помоћи грчким колегама у гашењу пожара. Током ноћи ватра се приближила Хиландару са пет километара на три и по километра.

10.08.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Српски ватрогасци чувају ХиландарМанастир Хиландар није угрожен пожаром, али јак ветар врло брзо може да промени ситуацију, изјавио за РТС Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације. Српски ватрогасци стигли на Свету гору где ће помоћи грчким колегама у гашењу пожара. Током ноћи ватра се приближила Хиландару са пет километара на три и по километра.
Екипа од 49 ватрогасаца из Србије са 10 возила стигла је на Свету гору у ускоро би требало да се укључи у гашење пожара око Хиландара, потврдио је за РТС Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.
Дончевски је раније, гостојући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да манастир Хиландар у овом тренутку није угрожен пожаром који је удаљен три километра до пет километара од тог манастира, али би се ситуација могла променити уколико буде јаког ветра.
“Линија фронта (пожара) је изузетно дугачка, негде око 30 километара чак, пошто се налази од три до пет километара далеко од манастира”, рекао је Дончевски.
Он је објаснио да је реч о четинарима и да се зато “тих три до пет километара уз јак ветар и промену правца ветра врло брзо може претворити у стотинак метара”.
Дончевски је додао да је екипа ватргосаца из Србије послата да помогне грчким колегама и брани манастир. Ватрогасци су из Новог Сада, Сремске Митровице, Смедерева, Јагодине, Ужица и Ниша и они ће заједно са опремом бити смештени у Хиландару.
На сајту манастира Хиландар је јављено да се пожар приближио на три и по километра од манастира, што значи да се од синоћ, због неповољног правца ветра, ватра померила километар и по ка Хиландару. Ватра је на око 700 метара од противпожарног пута, што је, како се наводи на сајту, опасно по одбрану Хиландара.
Српски ватрогасци чувају Хиландар
Атински радио Скај јавља да је ситуација данас боља и да су изолована два ватрена фронта – у планинском пределу у области у којој је и манастир Хиландар, и код места Уранополиса, на прилазу полострву Атос на којем је Света гора.
У Уранополису је проглашено ванредно стање и ухапшене су четири особе осумњичене за подметање пожара, преноси радио Скај. На Светој гори и прилазима до сада је изгорело између 1.200 и 1.500 хектара шуме, усева и винограда.
Драган Дончевски из МУП-а Србије објаснио је да су предузете превентивне мере за заштиту Хиландара, због искуства са пожаром који је избио 2004. године од чега се манастир још није опоравио и још се рестаурира.
Обављена је и обука ватрогасаца-монаха у манастиру, тако да постоји екипа од 10 људи која је обучена и опремљена и може да гаси шумски пожар, рекао је Дончевски и додао да се још не зна шта је узрок пожара на Светој гори.
Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Горан Николић, јутрос је за РТС рекао да грчки ватргосаци из авиона типа “канадер” водом интензивно гасе пожар на Светој гори.
Извор: хттп://www.ртс.рс/паге/сториес/ци/сторy/3/Регион/1154294/Српски+ватрогасци+чувају+Хиландар.хтмл



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.