Сто година Православља у Јужној Африци

Светлост свете православне вере обасјала је југ афричког континента пре тачно сто година. Тим поводом, другу половину маја 2012. године, Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Г. Теодор Други провео је у пастирској посети Кејптауну, Јоханесбургу и Преторији (Јужна Африка) и Габорону (Боцвана).

31.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сто година Православља у Јужној Африци Светлост свете православне вере обасјала је југ афричког континента пре тачно сто година. Тим поводом, другу половину маја 2012. године, Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Г. Теодор Други провео је у пастирској посети Кејптауну, Јоханесбургу и Преторији (Јужна Африка) и Габорону (Боцвана). У Патријарховој пратњи су се налазили Митрополит Гане Г. Георгије, који је уједно и представник Александријске Патријаршије у Атини и свештеник Атинодорос, представник Александријске Патријаршије на Кипру.
Патријарх Теодор је у Кејптауну, заједно са својим домаћином, Митрополитом Кејптауна и Добре Наде Г. Сергијем, освештао нови митрополијски храм посвећен Светим мученицима Николају, Рафаилу и Ирини. У Јоханесбургу и Преторији, Његово Блаженство је, са својим домаћином Архиепископом Дамаскином, у грчким парохијама служио Свете Литургије у част великог јубилеја и посетио руску парохију где је служио велико вечерње уочи празника Вазнесења Господњег, а у Габорону је извршио хиротонију и увођење у трон новопостављеног Епископа Боцване Г. Генадија и освештао земљиште на коме ће се, ако Бог да, изградити први православни храм у Боцвани.
На Патријарховом дочеку код Архиепископа Дамаскина и на богослужењу у руској парохији у Јоханесбургу, учествовао је и представник Српске Православне Цркве у Африци, архимандрит Пантелејмон, заједно са чланом Црквеног Одбора г. Ивом Зечевићем. Патријарх Теодор је обе ове прилике искористио да нагласи снажну духовну везу, блискост и братску љубав међу свим Православним Патријаршијама и њиховим представницима на афричком континенту и свим православним народима у Јужној Африци. У приватном разговору са оцем Пантелејмоном, Његово Блаженство је, поред осталих тема, показао нарочиту забринутост, саосећање и заинтересованост да из прве руке сазна каква је актуелна ситуација на Косову и Метохији, поручивши да се у молитвама увек сећа браће и сестара који страдају на светој српској земљи.
Представнику Српске Цркве, оцу Пантелејмону, Патријарх Теодор Други је указао нарочиту љубав и част позвавши га, за време свечане трпезе у препуном руском дому, за главни сто где су седели Патријарх, Ариепископи, представник Патријаршије на Кипру и представник Московске Патријаршије. Поред осталих дипломата, представника православних земаља у Јужној Африци, архимандрит Пантелејмон је имао прилику да упозна и новопостављеног Амбасадора Руске Федерације у Јужној Африци, г. Михаила Ивановича Петракова, са којим је провео пријатне тренутке у срдачном и пријатељском разговору.
Посета Његовог Блаженства Патријарха александријског Г. Теодора Другог, оставила је дубок и благословени траг у душама свих православних хришћана који су учествовали и присуствовали молитвама и удостојили се да чују богомудре, молитвене и богонадахнуте речи овог светог човека, духовног вође православних хришћана који живе у Африци. После једног века Православља у Јужној Африци, овом Патријарховом посетом, Православље још јаче сија: у Јужној Африци и Боцвани се освећују нови храмови и земљишта за изградњу храмова, поставаају се нови Епископи, вероучитељи. Развијају се упоредо и хуманитарне активности: отварају се допунске школе и доводе се лекари из Грчке и са Кипра који ће добровољно помагати локалном становништву.
Чланови Црквеног Одбора СПЦШО Свети Сава, Јоханесбург
Извор: хттп://www.спц.рс/ср/сто_година_православља_у_јузхној_африци



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.