Студитски манастир у Истанбулу постаће џамија

Студитски манастир, посвећен светоме Јовану Претечи, који се налази у Истанбулу, у власништву Министарства културе Турске, биће предат Генералној дирекцији вакуфа и претворен у живу џамију.

30.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Студитски манастир у Истанбулу постаће џамијаСтудитски манастир који се налази у Истанбулу, у власништву Министарства културе Турске, биће предат Генералној дирекцији вакуфа и претворен у живу џамију, саопштава Седмица.Ру.
Студитски манастир је посвећен светоме Јовану Претечи, а основао га је у Константинопољу средином петог вијека патриције Студит. У другој половини седмог и првој половини осмог вијека, обитељ је постала упориште поштоваоца икона и центар борбе против јеретика иконобораца. То је био најзначајнији манастир средњевјековног Константинопоља. Његов устав се проширио на Свету Гору и православне манастире читавог свијета.
Студитски манастир 1486. године османлије су претворили у џамију. Обитељ је силно пострадала од пожара 1782. године и ремонтована 1820, али је опет озбиљно оштећена за вријеме земљотреса 1894. године. 1908. обрушио се кров цркве. До данас је здање у руинама и није рестаурирано. Прије револуције на територији Студитског манастира у Константинопољу је дјеловао Руски археолошки институт.
(Светигора прес)
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.