Судбина Аја Софије?

Његова Светост Патријарх цариградски г. Вартоломеј први пут јавно одговара на контроверзну тему коју турска јавност дуже време намеће, да ли ће Света Софија (Аја Софија) цариградска и даље бити отворена као музеј, или ће бити претворена у џамију?

20.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Судбина Аја Софије?Његова Светост Патријарх цариградски г. Вартоломеј први пут јавно одговара на контроверзну тему коју турска јавност дуже време намеће, да ли ће Света Софија (Аја Софија) цариградска и даље бити отворена као музеј, или ће бити претворена у џамију?
”Желели бисмо да се задржи стање које имамо данас. Постала је музеј, тако би требало и да остане. Боравећи прошле године у Трапезунту, у манастиру Богородице Сумеле, где сам служио свету Литургију, посетио сам и тамошњу Свету Софију. У то време разматрала се могућност да тамошња Света Софија буде претворена у џамију. На питање новинара у вези са тим одговорио сам да је боље да остане музеј, јер ће на тај начин остати отворена за све.
Што се тиче Свете Софије цариградске, она је служила као хришћанска црква више од хиљаду година. Ако је планирано да се користи за верске потребе, онда би морало да се отвори као хришћански храм, јер је изграђена као црква, а не као џамија.
Због тога желимо да остане музеј”, истакао је Патријарх Вартоломеј у интервјуу за турски Милијет, дневне новине са великим тиражом.
Превод: Светигора Пресс
Извор: хттп://www.амен.гр/артицле12508



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.