Сутра почиње Васкршњи пост

У понедељак, 27. фебруара 2023. године, почиње Васкршњи или Велики Часни пост, најважнији посни период у току године којим нас Црква припрема за достојан дочек Празника над празницима - Васкрсењa Христовог, који ове године славимо 16. априла.

26.02.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Вече пред почетак Васкршњег поста у храмовима се служи Прашчално или опроштајно вечерње – служба која отвара двери Поста и наша срца када се, по завршетку службе сви присутни, уз појање великопосних и васкршњих стихира и молитава, измире, тражећи опроштај једни од других.

У прва четири дана Васкршњег поста, од понедељка до четвртка (од 27. фебруара до 2. марта), и на Јутрењу четвртка Пете недеље Часног поста, у храмовима верујући народ учествује у служби која се назива Велико повечерје са покајним Каноном Светог Андреја Критског, која има покајни карактер и душу која вапије „Помилуј ме, Боже, помилуј ме“, чинећи притом земне поклоне или метаније, води на пут покајања и смирености.

Током Поста, средом и петком служе се Литургије пређеосвећених дарова.

Велики Часни пост се састоји од Свете Четрдесетнице и Страсне седмице. Света Четрдесетница одражава 40-дневни пост који је Господ Исус Христос држао у пустињи, након Крштења, док кроз Страсну седмицу ми саучествујемо у Његовим страдањима. Основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. Пост зато има и телесну и духовну страну, састоји се како у уздржању од мрсне хране, тако и у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела, али га употпуњује умножавање молитава, доброчинстава и свих Јеванђелских врлина.

Од свих химни и молитава за време Поста, једна кратка молитва може да се означи као Молитва поста -

ВЕЛИКОПОСНА МОЛИТВА СВЕТОГ ЈЕФРЕМА СИРИНА, чији је текст:

Господе и Владико живота мога, дух лењости мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми.
Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени слузи Твоме.
О Господе Царе, даруј ми да видим грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

На здравље и спасење Васкршњи пост!

Извор: Радио Словољубве



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.