Турска негодује због Папиног признања Јерменског геноцида

Турска је љутито реаговала на изјаву Папе Франциска, који је масовна убиства Јермена у Првом свјетском рату назвао „првим геноцидом двадесетог вијека“.

10.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Турска негодује због Папиног признања Јерменског геноцидаТурска је љутито реаговала на изјаву Папе Франциска, који је масовна убиства Јермена у Првом свјетском рату назвао „првим геноцидом двадесетог вијека“.
„Министарство спољних послова Турске је пренијело став Турске по овом питању и изразило разочараност амбасади у Анкари и Ватикану“, саопштио је дневнику Хüрриyет турски дипломата.
Папа Франциско се 3. јуна сусрео са јерменском делегацијом, предвођеном Патријархом-Католикосом Нерсес Бедросом XИX, и том приликом потврдио своје пређашње признање Јерменског геноцида.
Када се, током разговора, један од чланова делегације представио као потомак жртава геноцида, римски Папа је узвратио да је „први геноцид у 20. вијеку био геноцид над Јерменима“.
Папа Франциско је 2006, као Архиепископ буеносаирески Хорхе Марио Бергољо, током обиљежавања 91. годишњице геноцида у Буенос Аиресу, позвао Турску да призна геноцид као „највећи злочин Отоманске Турске против јерменског народа и цјелокупног човјечанства“.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.