Турска организација ликвидира хришћане Константинопоља

У Истамбулу у Турској организовано ликвидирају хришћане. Истовремено актуелна власт Турске ништа не предузима да их заштити.

31.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Турска организација ликвидира хришћане КонстантинопољаПрема недавном писању турских новина РАДИКАЛ сумња се да је једна анонимна турска организација однедавно у Константинопољу плански ликвидира незаштићене хришћане велике старосне доби, сејући на тај начин страх међу старијим хришћанима града.
Према објављеним подацима 28. децембра прошле године убијена је на крајње свиреп начин старица Марица Киуцуки стара 84. године, а која је сама становала у делу града који се зове Саматија.
До овог момента након овог убиства уследила су и друга. 22. јануара убијена је 80-годишња Султана Аикар, опет у кварту Саматији.
Према информацијама ових новина наводи се да су и у кварту Аксарај забележени напади на хришћане, углавном особе велике старосне доби, случај који је изазвао велику панику у хришћанској мањини.
Председник агенције за људска права Константинопоља Умит Ефе изјавио је да се ова убиства, као и напади на куће хришћана Цариграда, дешавају на основу разрађеног и организованог плана.
Ефе је истакао да иза ових догађаја стоји једна организована група која изводи ове злочиначке радње против хришћанске мањине у Граду. Ова убијања дешавају се након оптужбе коју је у парламенту Турске изнела народни посланик из Константинопоља г-ђа Сабахат Тунчел, иначе курдског поријекла, која је поставила ово питање и потсетила Парламент да се исто овако нешто дешавало пред погром 1955.године, наводећи како су и тада обележавали улазна врата кућа у којима су живели Грци и Јермени Цариграда. Тако и сада непознати обележавају улазна врата кућа где станују хришћани.
Народни посланик из Филокурдске партије подвукла је да је ова ситуација јако потсећа на догађаје из септембра 1955. године, када се десио ужасан погром над хришћанима Цариграда од стране турске руље, а што је данас преставља ''црну мрљу'' на историји савремене Турске.
Са грчког превео и прилагодио српском језику Епископ Хризостом, бихаћко-петровачки
Извор: епархијабихацкопетровацка.орг



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.