Турска појачала обезбјеђење Патријарха Вартоломеја

Како преносе турски медији, ухапшени осумњичени Сердар А, планирао је да изврши атентат на Патријарха 29. маја, на 560-ту годишњицу пада Константинопоља.

13.05.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Турска појачала обезбјеђење Патријарха ВартоломејаТурска полиција је појачала обезбјеђење око Његове Светости Патријарха константинопољског Вартоломеја након наводног плана за његово убиство.
Како преносе турски медији, ухапшени осумњичени Сердар А, планирао је да изврши атентат на Патријарха 29. маја, на 560-ту годишњицу пада Константинопоља.
„Полиција је појачала обезбјеђење у Патријаршији“, казао је представник Константинопољске патријаршије о. Доситеј Анагностопулос, „Раде све што је у њиховој моћи да обезбиједе Патријарха и Патријаршију“.
По његовим ријечима, Патријарх није узнемирен догађањима.
„Његова Светост не мисли да се ради о нечему озбиљном“, казао је он.
Истовремено, Архиепископ амерички Димитрије упутио је поруку предсједнику Бараку Обами, позивајући га да „посредује у обезбјеђивању Његове Светости“. Истакавши актуелну кризу у Сирији, гдје су двојица хришћанских архијереја киднаповани, Архиепископ је замолио предсједника да заштити Патријарха, указавши на 1700-годишње присуство Константинопољске паријаршије у данашњем Истанбулу.
Тренутни развој догађаја у Истанбулу надовезује се на низ инцидената који су узнемирили хришћанску мањину од 100 000 људи.
На Васкрс 5. маја, испаљени су хици испред јерменске цркве у Истанбулу, док је истовремено испред друге јерменске цркве претучен младић.
Десетак малољетника је 28. априла демолирало православну цркву, а дан раније 30-40 људи је каменицама поломило прозоре евангелистичке цркве.
Претходних година било је више напада на хришћане у овој већински муслиманској, али секуларној држави.
У априлу 2007. тројица протестаната су заклани у граду Малатја, за шта су оптужена три турска држављанина.
Италијански римокатолички свештеник је 2006. убијен из ватреног оружја у граду Трабзон, а исте године још један римокатолички свештеник је убијен ножем у граду Самсун.
Римокатолички бискуп Луиђи Падовезе је убијен у јуну 2010.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.