Украјина дочекала св. Георгија

По благослову Његове светости Патријарха константинопољског Вартолеомеја Првога и Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, уз подршку предсједника Украјине Виктора Јануковича, из манастира Ксенофонта Свете Горе у Украјину су стигле часне мошти (десница) великомученика Георгија Побједоносца.

01.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Украјина дочекала св. ГеоргијаПо благослову Његове светости Патријарха константинопољског Вартолеомеја Првога и Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, уз подршку предсједника Украјине Виктора Јануковича, из манастира Ксенофонта Свете Горе у Украјину су стигле часне мошти (десница) великомученика Георгија Побједоносца.
На челу делегације Украјинске православне цркве, која је доставила мошти, налази се викар Кијевске митрополије Епископ борођански Варсонуфије. Заједно са десницом из светогорског манастира стигла је копија старе иконе великомученика Георгија из десетог вијека.
По благослову поглавара Украјинске православне цркве код Светих кијевских врата – Печерске лавре, светињу су дочекали управник за послове Украјинске православне цркве Митрополит бориспољски и броварски Антоније и настојатељ манастира Митрополит вишгородски и чернобиљски Павле.
Мошти су дочекали бројни епископи, свештенство Кијевске епархије, као и вјерници.
У Успењској саборној цркви пред моштима светога Георгија и његовом иконом одслужен је молебан.
Богослужењу је присуствовао предсједник Украјине Виктор Јанукович.
Наредних дана светиња ће се налазити у припрати светог Стефана у Успењском храму, а онда у Храму свих светих у истом граду. Затим ће обићи и друге веће градове Украјине.
Мошти светог Ђорђа по Украјини прати настојатељ манастира Ксенофонта архимандрит Алексије.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.