Упокојио се у антиохијски Патријарх Игњатије ИВ

У болници Светог Ђорђа у Бејруту упокојио се Патријарх антиохијски Игњатије ИВ после доживљеног можданог удара. Антиохијска патријашија саопштава да ће блаженопочивши Патријарх Игњатије бити сахрањен у Дамаску у понедељак, 10. децембра 2012. године, после опела у Саборној цркви Пресвете Богородице.

06.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Упокојио се у антиохијски Патријарх Игњатије ИВУ болници Светог Ђорђа у Бејруту упокојио се Патријарх антиохијски Игњатије ИВ после доживљеног можданог удара. Антиохијска патријашија саопштава да ће блаженопочивши Патријарх Игњатије бити сахрањен у Дамаску у понедељак, 10. децембра 2012. године, после опела у Саборној цркви Пресвете Богородице. Предходно ће бити служено опело у недељу, 9. децембра, у цркви светог Николе у Бејруту. Антиохијска патријаршија позива помесне православне и друге хришћанске Цркве да присуствују опелу у недељу, 9 децембра.
Патријарх Игњатије ИВ (Хазим) рођен је 1. априла 1920. у селу Мухарда близу града Хаме у Сирији. Године 1936. његова породица се преселила у Бејрут, где је он служио као чтец у олтару. Много времена потом, положивши монашке завете, био је рукоположен за јерођакона. Године 1945. дипломирао је на Америчком универзитету у Бејруту, а од 1949. до 1953. студирао је на Православном богословском институту Светог Сергија у Паризу. По повратку у Либан, млади теолог са дипломом магистра рукоположен је у чин јеромонаха. 1942. године био је један од оснивача утицајног Православног покрета омладине у Либану и Сирији, чији циљ је било све активније учествовање омладине у животу Цркве. Године 1953. он је један од организатора Синдезмоса, у свету познате организације православне омладине. Године 1961. хиротонисан је за епископа Палмире и Патријарховог викара, а следеће године послан је у манастир Баламанд за духовника и ректора новоосноване Богословије, која је 1988. уздигнута у Православни универзитет, први такве врсте на Блиском Истоку. Године 1970. будући патријарх је био изабран за митрополита Латакије.
За Патријарха антиохијског и свега Истока изабран је 2. јула 1979. године, а устоличен је 8. јула исте године.
Написао је више богословских књига и велики број студија. Патријарх је почасни доктор наука Сорбоне, као и духовних академија у Петрограду (1981) и у Минску (2003).
Почев од 1970. године он је један од председникâ Светског Савета Цркава, а као патријарх председавао је и Блискоисточним Саветом Цркава, где је посебно био активан у комисији за дијалог са муслиманима.
У Москви је 2003. године добио награду за рад на свеправославном јединству.
Титула антиохијског патријарха гласи: Патријарх Антиохије и свега Истока. У његову јурисдикцију спадају Сирија и Либан, као и дијаспора, која је веома распрострањена у САД. Седиште му је Дамаск.
Патријарх српски Иринеј изјавио саучешће поводом упокојења Патријарха антиохијског Игњатија Светом Архијерејском Синоду Антиохијске Православне Цркве у коме се каже:
Поводом тужне вести о упокојењу Патријарха антиохијског и свега Истока, блажене успомене Г.Г. Игњатија, молитвено се сећамо Његовог возљубљеног Блаженства, предстојатеља свештеног трона патријараха антиохијских, који је целим својим животом достојно служио Господу и Спаситељу нашем Исусу Христу у изузетно тешким приликама, у којима се Антиохијска Црква и данас налази.
У име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, укупне часне јерархије, богољубивог свештенства, преподобног монаштва и верног народа Српске Православне Цркве, као и у Наше лично име, изражавамо сестринској Православној Цркви Антиохијској Наше најискреније саучешће.
Молимо се Спаситељу нашем Господу Исусу Христу, Који је Васкрсење и Живот, да подари покој племенитој души блаженопочившег Патријарха Игњатија и учини му вјечнују памјат.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.