Ускршња посланица: Чедоморство је злочин

Патријарх српски Иринеј оценио је данас да је чедоморство "највећи злочин овог века" и позвао хришћане да чувају светињу брака јер је она основ здраве и честите породице.

12.04.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Патријарх српски Иринеј оценио је данас да је чедоморство "највећи злочин овог века" и позвао хришћане да чувају светињу брака јер је она основ здраве и честите породице.
"Чедоморство, највећи злочин овога века, као куга се шири у нашем народу. Страшно је и помислити да пола милиона нерођене деце сваке године бива лишено живота, не угледавши светлост дана. Супружници, имајте на уму речи Господње: 'Не убиј, јер ко убије, биће крив суду'", рекао је патријарх у Ускршњој посланици.
Иринеј је рекао да верници треба да, поводом празника Ускрса, поздраве мајке које даноноћно бдију над колевкама своје деце, као и болесне, презрене, понижене и утамничене, све раднике и учитеље, али и прогнане и изгнане са својих огњишта.
"Непрестано се молимо васкрслом Христу за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији. Молимо их да никада не клону духом и да остану верни својој православној вери на свом и нашем прадедовском огњишту", навео је патријарх Иринеј у Патријаршијском двору у Београду.
У Ускршњој посланици, поглавар СПЦ навео је да тај велики празник обавезује сваког човека да чува људско достојанство и живот проводи у пуном осећању одговорности.
"Дужности које обављамо - било да смо у дому, у пољу, у фабрици за машином, као учитељи и васпитачи, као свештенослужитељи и проповедници Истине, као државници и челници овога народа, да их обављамо ваљано и одговорно", рекао је он.
Иринеј је оценио да је Ускрс прилика да људи науче да разликују добро од зла, привремено од вечног, "непропадљиво од пропадљивог", као и то да је тај празник доказ да је човек створен за вечност и бесмртност, а не за пролазност.
"Разуме се, у животу ћемо доживети многе невоље, неправде и жалости. Али знајмо да Господ - уколико смо са њим, и највећу жалост претвара у радост", рекао је Ириниј.
Говорећи о предстојећем Ускрсу, Иринеј је рекао да је то празник над празницима и радост која "није дата од овога света" и чије постојање не зависи од власти и вољи људи већ од "свемогуће воље и силе Божје".
"Негде је записано да човек почиње да умире истог дана када се и роди. Али почиње да истога дана васкрсава за живот вечни када прима Христа као свога спаситеља и господа, то јест, када почне живети животом по Христу... Да бисмо јеванђелски живели, драга браћо и сестре, потребно је да се наоружамо свеоружјем Божјим, да се обучемо у оклоп оправде а, поврх свега, да се обучемо у љубав, која је свеза савршенства", рекао је патријарх Иринеј.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.