У Албанији уништене уникатне фреске

У Албанији су уништене древне фреске, које је израдио умјетник кога зову „албански Микеланђело“. Министарство туризма и културе Албаније је изјавило да је немоћно због одсуства средстава да заштити културно наслеђе Албаније од крађа и рушења.

17.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Албанији уништене уникатне фрескеУ Албанији су уништене древне фреске, које је израдио умјетник кога зову „албански Микеланђело“.
Како информише сајт Тирана Тимес, фреске из 16. вијека у капели свете Параскеве, које су преживјеле Османску владавину, разне устанке, два свјетска рата и комунистички режим, уништили су обични лопови.
Капела се налази на југоистоку од албанског града Елбасана. Лопови су два пута, 30. децембра и 4. јануара, одваљивали фреске од зида сјекиром, које је 1554. године живописао Онуфрије, познати иконописац који је живописао мноштво православних храмова у Албанији и Грчкој, и кога често зову „Микеланђело из Албаније“.
Фрескама је нанијета непоправљива штета. Неке од њих су одваљене, а дјелови неких су украдени.
Капела коју нико није чувао, је била затворена. Прошло је неколико дана док државне и црквене власти о случају нијесу обавијестили мјештани. Међутим, према информацији неких медија, власти су дјеловале споро, што је лоповима дозволило да се врате у капелу још једном и нанесу још већу штету.
Министарство туризма и културе Албаније је изјавило да је немоћно због одсуства средстава да заштити културно наслеђе Албаније од крађа и рушења.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.