У Кану служена литургија у част 400-годишњице Дома Романових

У храму Архангела Михаила, у граду Кану, на Азурној обали Француске, служена је литургија у част 400 година Дома Романових, којој је присуствовало мноштво парохијана. Литургију је служио настојатељ храма Епископ кански Варнава.

17.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Кану служена литургија у част 400-годишњице Дома РомановихПотомци руских емиграната и Руси који живе на југу Француске, обиљежили су успомену на потоњу руску царску династију. У храму Архангела Михаила, у граду Кану, на Азурној обали Француске, служена је литургија у част 400 година Дома Романових, којој је присуствовало мноштво парохијана. Литургију је служио настојатељ храма Епископ кански Варнава.
„Ми сматрамо да је наша дужност да поштујемо успомену на Романове“, казао је Епископ у разговору са новинарима Итар Таса. „Историја династије нераскидиво је повезана са историјом Русије. Са доласком Романових, Московска кнежевина је постала свјетска империја“.
Црква Архангела Михаила налази се на канском булевару Александра Трећег и једна је од знаменитости града. До револуције овдје су представници руске аристократије проводили зимску сезону. Од њихових средстава, прије свега, од прилога чланова породице Романов подигнут је 1894. године и овај храм.
У крипти храма погребен је велики кнез Николај Николајевич Романов, руски врховни главнокомандујући за вријеме Првог свјетског рата, као и велики кнез Петар Николајевич и други представници рода Романових.
На Азурној обали Француске стално живи око 10 хиљада руских грађана, а годишње дође око 200 хиљада туриста из Руске Федерације. Православни храм у Кану, поред саборног храма у Ници је центар руске дијаспоре.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.