У Мађарској обиљежавају 1150 година мисије светих Ћирила и Методија

Дана 21. августа у храму близу града Залавара (Мађарска) биће обављено богослужење посвећено јубилејном датуму, 1150-ој години од почетка мисије светих равноапостолних Ћирила и Методија, словенских учитеља, саопштава Служба за комуникације Одсјека спољних црквених веза Московске патријаршије.

20.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Мађарској обиљежавају 1150 година мисије светих Ћирила и МетодијаДана 21. августа у храму близу града Залавара (Мађарска) биће обављено богослужење посвећено јубилејном датуму, 1150-ој години од почетка мисије светих равноапостолних Ћирила и Методија, словенских учитеља, саопштава Служба за комуникације Одсјека спољних црквених веза Московске патријаршије.
Град Залавар је познат по томе што је у њему пронађен најстарији запис, написан словима алфабета који су створила равнопостолна браћа, који су једно вријеме ту проповиједали. У вези са тим у Залавару је отворен меморијални комплекс који укључује споменик светом Ћирилу и Методију, етнографски музеј и хришћански храм који је подигнут сагласно архитектонској традицији раног Средњег вијека.
По благослову шефа Управе Московске патријаршије за заграничне институције, привремног управника Будимпештанске и Мађарске епархије Архиепископа јегорјевског Марка, богослужење ће се обавити уз помоћ руске православне парохије града Хевиз.
Извор: Православије Ру



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.