У Минхену прослављен празник светог мученика Александра Шморела

Прије 70 година нацистичке власти су у Минхену погубиле чланове студентског покрета отпора „Бијела ружа“. Међу њима је био и Александар Шморел, православни хришћанин, кога је Руска православна црква у фебруару 2012. прибројала лику светих мученика.

19.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Минхену прослављен празник светог мученика Александра ШморелаПрије 70 година нацистичке власти су у Минхену погубиле чланове студентског покрета отпора „Бијела ружа“. Међу њима је био и Александар Шморел, православни хришћанин, кога је Руска православна црква у фебруару 2012. прибројала лику светих мученика.
У суботу 13. јула, у његов спомен, служена је празнична Литургија у минхенском храму Светих новомученика и исповједника руских. Овај догађај сабрао је представнике више помјесних цркава. Светом службом началствовао је Митрополит њемачки Августин, егзарх Централне Европе (Константинопољска патријаршија), а саслуживали су му Митрополит боржомски и бакуриански Серафим (Грузијска православна црква), Архиепископ берлински и њемачки Марко (Руска загранична црква) Епископ штутгарски Агапит (Руска загранична црква), Епископ кронштатски Софијан (Румунска православна црква), Епископ константијски Антоније (Бугарска православна црква), као и 12 свештеника из више помјесних православних Цркава и 6 ђакона.
Богослужење је отпочело у саборном храму Њемачке епархије, да би после читања Јеванђеља архијереји, свештенство и народ у литији кренули до гроба светог мученика Александра, гдје је настављена света Литургија. Над његовим светим моштима, похрањеним у земљи, постављена је Часна трпеза.
На путу ка гробу светитеља, и у повратку, на њемачком језику узношене су посебне прозбе за страдајуће хришћане у Сирији и за Митрополита алепског Павла (брата Патријарха антиохијског Јована), који је отет у априлу ове године.
„Руски спомен-храмови на њемачкој земљи“, истакао је у својој проповједи Архиепископ берлински Марко, „и везе крвног сродства владарских домова руског и њемачког царства свједоче о блискости народа Русије и Њемачке. Али ХХ вијек унио је у ове односе насиље и крвопролиће. Мученик Александар, који је у себи имао и руске и њемачке крви, кроз Христа се издигао изнад националних подјела. Као хришћанин, он је храбро изобличавао неправду. Господ га је удостојио да пред своју мученичку кончину прими Његово Тијело и Крв. Митрополит Александар (Ловчи) је прије извршења казне, причестио светог Александра, који је био члан православне парохије у Минхену, и сахранио га у присуству његове породице у уском породичном кругу. Данас је по први пут над тијелом светог мученика Александра обављена света тајна Тијела и Крви Христове“.
Након свете Литургије уприличен је пријем коме је присуствовао рођак светог мученика Александра, као и потомци и сродници других чланова „Бијеле руже“.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.