У Пекингу пронађене старе православне књиге

Приликом припреме онлајн каталога – колекције антиквитетних књига неколико униварзитета Кине, у библиотеци једног од њих пронађене су три ријетке књиге са литографијама: Часослов, Псалтир и Књига постања, издати на кинеском језику у периоду од 1909. до 1911. године.

22.11.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Пекингу пронађене старе православне књигеПриликом припреме онлајн каталога – колекције антиквитетних књига неколико униварзитета Кине, у библиотеци једног од њих пронађене су три ријетке књиге са литографијама: Часослов, Псалтир и Књига постања, издати на кинеском језику у периоду од 1909. до 1911. године.
Православно братство светих апостола Петра и Павла у Хонгконгу преузело је иницијативу да дигитализују те драгоцјене књиге, да их смјести на свом сајту ортходоx.цн у јавном домену, гдје ће те текстове користити православни Кинези, као и истраживачи и преводиоци као стандард за савремене преводе.
Књиге је издала Руска духовна мисија након смрти 222 кинеска мученика који су убијени 1900. године за вријеме боксерског устанка. Послије трагедије дјелатност Руске мисије не само да није укинута, него је појачана: Исте године у Харбину је отворено Благовејештанско подворје, а 1902. шеф мисије, архимандрит Инокентије (Фигуровски) био је хиротонисан за епископа а 1921. године, сагласно резолуцији Синода и указу Патријарха Тихона произведен је у чин архиепископа и ускоро је стао на чело Пекиншке и кинеске епархије која је створена 1922. године. Управо, по његовом благослову издате су те три књиге.
Извор: хттп://светигора.wордпресс.цом/2011/11/18/у-пекингу-пронађене-старе-православн/



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.