У пламену хришћанске куће у Пакистану

Хиљаде муслиманских демонстраната спалили су више од стотину кућа пакистанских хришћана у Лахореу, главном граду пакистанске провинције Пенџаб.

11.03.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У пламену хришћанске куће у ПакистануХиљаде муслиманских демонстраната спалили су више од стотину кућа пакистанских хришћана у Лахореу, главном граду пакистанске провинције Пенџаб. Демонстранти су гневни због увреда на рачун пророка Мухамеда. Пакистански званичници наложили хитну истрагу.
Због светогрђа које је починио један хришћанин, хиљаде муслиманских демонстраната запалили су више од стотину кућа пакистанских хришћана у Лахореу, главном граду провинције Пенџаб.
Куће су спаљене на периферији града Лахореа, у четврти Бадами Баг. Више од 3.000 муслиманских демонстраната изразило је гнев због тога што је двдесетосмогодишњи хришћанин пре три дана упутио погрдне оцене на рачун пророка Мухамеда.
Према наводима полиције, демонстранти су спалили 25 кућа, али доктор Ахмад Раза, задужен за спасилачке операције, као и независни Пакистански комитет за заштиту људских права сматрају да је њихов број већи од 100.
“Спаљено је најмање 160 кућа, 18 продавница и две мање цркве”, рекао је Раза.
Представник полиције Муктан Кан изјавио је да је инцидент почео јуче када је један млађи муслиман оптужио хришћанина за богохуљење.
Увече је велика група људи из оближње џамије отишла до куће хришћанина, а полиција га је ухапсила како би умирила окупљене.
Кан је рекао да се група вратила данас и почела да пљачка и пали куће хришћана.
Како наводи руска агенција РИА Новости, позивајући се на ТВ канал “Гео њуз”, демонстранти су гађали полицију камењем. Повређено је неколико особа, а полиција је замолила исламско свештенство да позову демонстранте на мир.
Агенција АФП преноси да је лакше повређено 20 полицајаца. Челник пакистанског врховног савета улема Алама Тахир Ашрафи рекао је да муслимани треба да се уздржавају од таквих насилних акција и позвао владу да осигура заштиту хришћана.
Према информацији полиције, опљачкана је имовина многих припадника хришћанске заједнице, који су брзо напустили град страхујући за живот.
Хришћани чине приближно 5,8 одсто становништва Лахореа. Полиција је ухапсила неколико иницијатора напада, а председник Пакистана Асиф Али Зардари и премијер Раџа Первез Ашраф наложили су хитну истрагу.
Агенција Франс прес наводи да је бласфемија (богохуљење) изузетно осетљиво питање у Пакистану, где 97 одсто становништва чине муслимани (претежно сунити), а оптужбе за увреде ислама могу да изазову бес јавности, чак и ако нису доказане.
Извор: РТС



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.