У порти манастира Студеница пронађене још две цркве

Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе открили су у порти манастира Студеница остатке две цркве из 13. века, изјавио је данас археолог Марко Поповић.

24.08.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У порти манастира Студеница пронађене још две црквеКРАЉЕВО – Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе открили су у порти манастира Студеница остатке две цркве из 13. века, изјавио је данас археолог Марко Поповић.
“Интересантно је да су ове две цркве пострадале крајем 14. века, обе су спаљене, нису никада обновљене и на том месту више никада ништа није грађено”, рекао је Поповић.
Поповић је рекао да се остаци две цркве налазе на источној страни манастира и да ће пронађени комади трпезне керамике бити пренети на испитивање у Београд.
Марко Поповић је казао да захваљујући трогодишњим археолошким истраживањима ове године коначно отклоњена дилема да ли је бедем око манастира Студенице грађен у време Стефана Немање, или раније.
У порти манастира Студеница пронађене још две цркве
“Било је много различитих хипотеза, међутим ове године археолошки подаци непобитно су показали да је бедем грађен истовремено када и црква, а то значи да је Стефан Немања замислио Студеницу као утврђени манастир”, казао је Поповић.
Он је додао да у том историјском периоду изградња утврђених манастира није била уобичајена, и да су тек крајем 15. века због опасности од Турака подигнути бедеми око манастира Раванице, Манасије и других.
“Поставља се питање шта је натерало Стефана Немању да своју главну задужбину опаше бедемима који представљају право утврђење, и то је тема о којој ћемо морати да размишљамо и да је проучавамо”, рекао је Поповић.
Према његовим речима, истраживања у манастиру Студеница које финансира Министарство културе, ове године су започета 15. јула и планирано је да буду завршена 15. августа.
“Ове године нећемо стићи да обавимо комплетна ископавања, али како смо дошли скоро до краја, верујем да ће се идуће године за месец, или месец и по дана, коначно заврштити археолошка истраживања у Студеници”, оценио је Поповић.
Извор: хттп://www.глас-јавности.рс/цланак/србија/глас-јавности-22-08-2012/пронадјене-јос-две-цркве-у-порти-студенице



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.