У Сиријуму нађене фреске и римски новчићи

СРЕМСКА МИТРОВИЦА, 25. октобра – На локалитету 85 античког Сирмијума пронађени су остаци римских грађевина и мноштво фресака и новчића из четвртог века, изјавила је јуче руководилац пројекта истраживања, виши научни саветник Археолошког института у Београду Ивана Поповић.

31.10.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Сиријуму нађене фреске и римски новчићиСРЕМСКА МИТРОВИЦА, 25. октобра – На локалитету 85 античког Сирмијума пронађени су остаци римских грађевина и мноштво фресака и новчића из четвртог века, изјавила је јуче руководилац пројекта истраживања, виши научни саветник Археолошког института у Београду Ивана Поповић.
На граници између резиденцијалног и економског дела Царске палате, из које се у време тетрархије управљало великим пространством – од данашње Будимпеште до грчког острва Крит, налазила се велика римска житница, казала је Тањугу Поповићева и додала да су испод тог слоја пронађени остаци раскошне римске грађевине из ранијег периода, с мноштвом фресака у фрагментима.
Такође, пронађен је и велики број новчића које су ковали римски императори у четвртом веку, казала је она.
Археолошка истраживања, према њеним речима, биће окончана до краја недеље на локалитету 85 античког Сирмијума, на чијим остацима је подигнут највећи сремски град.
Та истраживања обновљена су 3. октобра, а цео пројекат истраживања на том локалитету започет је 2003, а прекинут две године касније. Обновљена су средствима од 800.000 динара, која је обезбедило Министарство за културу и информатичко друштво.
Београдски Археолошки институт већ је припремио пројекат с којим ће конкурисати за наставак радова на овом локалитету, који се налази источно од нове зграде Музеја Срема и Царске палате и хиподрома.
У оквиру овогодишњег пројекта отворене су три сонде, а Поповићева је испричала да су истраживања у потпуности оправдала очекивања.
У ранијем истраживању пронађена је средњовековна хришћанска богомоља с добро очуваном фреском Марије Магдалене. Она ће сада бити скинута и за посетиоце представљена у Музеју Срема.
У току идуће године биће организован скуп на коме ће учествовати представници Археолошког института, Републичког завода за заштиту културе, као и Завода у Сремској Митровици, Музеја Срема и града Сремска Митровица на коме би требало да буде постигнут договор о конзервацији и презентацији тог локалитета.
Археолошка истраживања открила су да је град био простран, окружен бедемима и рововима унутар којих се налазила царска палата.
Истраживања рађена од средине 20. века открила су делове хиподрома, више луксузних кућа и вила украшених фрескама и мозаицима. Видљиви су остаци јавних купатила, некрополе, хореума, трговачких и занатских центара.
Извор: Политика



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.