„Пријатељ Божији“ ван конкуренције

Културна манифестација под називом„Филмско бдење душе“ која се већ тринаести пут одржава у Сремским Карловцима од 24. до 27. октобра, ове године уврстила је у репертоар ван конкуренције и три филма из Продукције „Пријатељ Божији“. Организатори су Удружење филмских и телевизијских радника Војводине и београдско продуцентско предузеће „Фикс Фокус“.

23.10.2019. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Манифестација окупља ауторе који се баве дефицитарним и, на другим фестивалима, дискриминисаним жанровима, а то су: историја, култура, уметност и духовност. Основни циљ је да се од заборава сачувају важни догађаји из историје нашег народа, те, вредни и догађаји и личности из области културе, уметности, науке, духовности, спорта... како из ближе и даље прошлости, тако и савременике.

На овогодишњем ''Филмском бдењу душе'' биће приказано 20 филмова од којих 11 у званичној и 9 ван конкуренције. Међу филмовима који ће бити приказани ван конкуренције налазе се три филма из Продукције ''Пријатељ Божији'':  ''Свети Мардарије – владика без адресе'',                                ''Породица и светски поредак'' и ''Иродови синови'', историјски филмски документ о геноциду над српским народом у Независној Држави Хрватској.

Манифестацију „Филмско бдење душе" карактерише то што она само почиње у Сремским Карловцима али се до следећег издања филмови приказују широм земље и у иностранству.

Жеља организатора је да широј публици, како домаћој тако и иностраној преко центара Дијаспоре, прикаже и позитивну слику Србије и успостави какву-такву равнотежу све чешћој злоупотреби филмске уметности где се Срби и Србија предтављају у негативнном светлу, а поједини аутори  на тај начин додворавају фестивалима који се организују на, нама ионако ненаклоњеном, западу.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.