Хоћеш ли слободу?

Ослободи се себе самог и бићеш ван свих тамница и свих кавезa.

08.03.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Хоћеш ли слободу, онда покушај прво ослободити се себе самог. Ако је у погледу знања важило као врховно правило: познај себе самог - то у погледу морала важи као врховно правило: ослободи се себе самог!

Хоћеш ли да дођеш до слободе револуцијом, онда подигни револуцију прво против себе самог и увидећеш да су све друге револуције излишне.

Хоћеш ли да дођеш до слободе ратом, онда поведи прво рат против себе самог, па ако тај рат успешно окончаш, увидећеш да су сви други ратови сувишни.

Велиш да хоћеш слободу? Онда мораш стати уз Бога против себе и против света(страсти, не против људи) . Прво против себе, јер у теби је и главно бојиште против света. Ако победиш свет ту, у себи, на главном бојишту, победио си га на свим линијама. Ако га пак победиш на свим линијама, а не победиш га у себи, он ће остати непобеђен у својој главној тврђави.

Ако не победиш себе, ти ћеш свима осталим напорима успети једино да ускачеш из једне тамнице у другу, из једног кавеза у други. Слобода друштвена, и слобода национална, и слобода државна и слобода интернационална, без ослобођења од себе самог, само су заводљива и лажљива имена разних тамница, и разноликих кавеза.

Ослободи се себе самог и бићеш ван свих тамница и свих кавезa.

Владика Николај Велимировић