Хришћанство најпрогоњенија религија на свету

Хришћани су данас најпрогоњенија група на свету, наводи се АЦН овом Извештају о верској слободи у свету 2021. Са веома тешким кршењем верских слобода суочава се 5,2 милијарде људи у 62 земље од укупно 196, јер најгори прогони укључују неке од најмногољуднијих нација у свету (Кина, Индија, Пакистан, Бангладеш и Нигерија).

14.05.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Готово трећина светских земаља, у којима живи две трећине светске популације, крше верске слободе, известила је у уторак понтификална добротворна организација "Помоћ цркви у невољи" (Aid to the Church in Need).

Према АЦН овом Извештају о верској слободи у свету за 2021. годину, хришћани су најпрогоњенија група на свету.

Прогон на основу верског уверења све је већи глобални феномен, наводи се у двогодишњем извештају, а кршење верских слобода убрзало се и проширило до тачке у којој „систематски и груби напади долазе од влада, линчујући руље, као и међународних терористичких група, попут Боко Харама или Исламске државе.

Извештај открива да се становништво 62 земље од укупно 196 суочава са „веома тешким кршењем верских слобода“, додајући да је број људи који живи у тим земљама „близу 5,2 милијарде, јер најгори прогони укључују неке од најмногољуднијих нација у свету (Кина, Индија, Пакистан, Бангладеш и Нигерија)“.

Штавише, током последње две године од објављивања последњег извештаја АЦН-а, дошло је до значајног повећања верско мотивисаног прогона и угњетавања, што изазива највећу забринутост, напомиње се у извештају.

Нова категорија у овогодишњем извештају је појам „учтив прогон” (polite persecution), термин који се користи за описивање успона нових „права“ или културних норми, које се сукобљавају и често замењују право на верску слободу, настојећи да забрани религију затворањем верских објеката.

(russian-faith.com)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.