Цариградска патријаршија изазива нове расколе

Синод Цариградске патријаршије признао је јуче Цркву Северне Македоније под руководством архиепископа охридско-македонског Стефана (Вељановског) као посебну цркву 9. маја, на састанку којим је председавао цариградски патријарх Вартоломеј.

10.05.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Одлуком  Цариградске патријаршије нова црква, према одлуци Цариградске патријаршије, зваће се „Охридска“ (ово подразумева подручје њене јурисдикције у границама територије државе Северне Македоније), како је обећано у писму патријаршији и њеном поглавару, искључујући термин „македонски“.

Српској Православној Цркви се даје само „право да у оквиру канонског поретка и црквеног предања уређује административне ствари између себе и Цркве Северне Македоније“.

Руска Православна Црква међутим, признаје искључива канонска права Српске Православне Цркве у Северној Македонији. Секретар за међуправославне односе Одељења Московске Патријаршије за спољне црквене односе (ДЕЦР) протојереј Игор Јакимчук  рекао је да ће се по питању Охридске цркве, коју признаје само Цариградска патријаршија, РПЦ руководити искључиво ставовима СПЦ.

„Став Руске Православне Цркве ће, пре свега, узети у обзир приступе овом проблему Српске Православне Цркве, за коју још увек признајемо искључива канонска права у Северној Македонији“, рекао је он за РИА Новости.

СПЦ не признаје "цркву" у Северној Македонији под влашћу Вељановског, који је раније деловао под именом „Македонска православна црква“ коју је признала Цариградска Патријаршија.

Раније је, у интервјуу за РИА Новости, поглавар Охридске Архиепископије канонске СПЦ, која се налази у овој земљи, архиепископ охридски Јован (Вранишковски) рекао да би признање македонских расколника од стране Цариградске патријаршије само закомпликовало ситуацију у православном свету и поставило нове препреке црквеном јединству.

Извор: ria.ru



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.