Црква Свете Софије у Трабзону претворена у џамију

Древна црква Свете Софије у турском граду Трабзону, која је претходне 52 године служила као музеј, претворена је у џамију.

04.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Црква Свете Софије у Трабзону претворена у џамијуДревна црква Свете Софије у турском граду Трабзону, која је претходне 52 године служила као музеј, претворена је у џамију.
Црква Свете Софије потиче из периода владавине династије Комнена и представља бисер средњовјековне архитектуре, као и свједочанство присуства хришћана са Понта на Црном Мору. У 15. вијеку црква је претворена у џамију, да би 1961. постала музеј. Његова светост Патријарх константинопољски Вартоломеј недавно је изјавио да би боље било да Света Софија остане музеј, него да се поново претвори у џамију. „Ако Света Софија у Трабзону буде претворена у џамију“, казао је он, „биће доступна само муслиманима. Напротив, ако остане музеј, пружаће своје услуге цијелој међународној заједници, уз значајан профит становништва“.
У петак 28. Јуна одржана је прва муслиманска молитва. Директор Одјељења за фондације у Трабзону, Мазкар Јилдирим, казао је да је то била „лична молитва вјерних“, а да ће наредне седмице бити „формална церемонија“. Осим у часове за молитву (муслимани се моле пет пута на дан) црква ће и даље служити као музеј, казао је Јилдирим.
Током молитвених сабрања муслимана, иконе и фреске у Светој Софији ће се покривати завјесама, али без кориштења ексера, да се не би оштетиле, увјерава Јилдирим, који је и кустос музеја.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.