Црква људима потребнија него икада раније

Сплет разноврсних историјских околности све до овога тренутка српском народу не допушта да се довољно оцркви, каже епископ крушевачки Давид.
Најновија истраживања показују да је Србија на петом месту у Европи по броју религиозних: тако се изјашњава чак 77 одсто анкетираних грађана у Галуповом истраживању, што је далеко више од светског просека од око 50 одсто.

09.08.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Црква људима потребнија него икада ранијеСплет разноврсних историјских околности све до овога тренутка српском народу не допушта да се довољно оцркви, каже епископ крушевачки Давид.
Најновија истраживања показују да је Србија на петом месту у Европи по броју религиозних: тако се изјашњава чак 77 одсто анкетираних грађана у Галуповом истраживању, што је далеко више од светског просека од око 50 одсто. Тим поводом „Политика” истражује да ли смо заиста толико религиозан народ, или се само тако изјашњавамо, јер у појединим црквама у Србији свештеници готово да немају коме да држе јутарње и вечерње службе пошто верници не долазе.
И они који се прекрсте пре сваког јела и они који уз иће и пиће оговарају свог свештеника верници су Српске православне цркве; можда ће се и срести у цркви на неком богослужењу, један који богобојажљиво гледа у земљу и други који се очигледно досађује, али из неког разлога истрајава до краја службе. Веру доживљавамо на различите, па и сасвим супротне начине, а о томе колико смо заиста религиозни и какав је наш однос према цркви у 21. веку разговарали смо са владиком крушевачким Давидом, који је и професор на Православном богословском факултету у Београду. – Пораст броја религиозних људи не подразумева по аутоматизму и њихову већу припадност Цркви, с обзиром на то да не постоји ни једно људско биће без урођене воље за религиозношћу – за успостављањем односа са својим Створитељем – па ни онда када се ради о сурогатима Његовим, као и о социјалним сурогатима и удружењима по угледу на Цркву. Међутим, антитеизам или богоборство је нешто друго и другачије од урођене религиозности. А сада, оно што карактерише наше време јесте велика глад и жеђ на земљи за божијом речју и божијим пројавама. У односу на блиску прошлост када је Црква рецимо била поштованија и имала већу улогу него што то данас јесте и што чини, сама она данас људима је потребнија него икада раније; сами они пак данас су црквено укорењени дубље но икада. Наравно, захваљујући проласку кроз све личне и друштвене кризе планетарнога опсега – каже владика Давид.
Колико су верници данас, у доба када су границе морала све растегљивије, а разна сладострашћа надохват руке, спремни да живе по верским начелима?
Верници су спремнији да живе у складу са црквеним типиком или црквеном благодаћу, јер им се тиме омогућује улазак у тајновитости и тајанства црквенога Предања, записаног и незаписаног. А што је све равно сусрету са живим Христом и сједињењу с Њим, што је све то опет равно пуноћи црквенога начина постојања.
Да ли сте се срели са ставом који се може чути од појединих верника: „Верујем у Бога, али не и у Цркву?”
С времена на време чују се и таква исповедања вере у Бога, но не и вере у Цркву. Мана такве вере, или њена неуклоњива сметња изражена је готово на самом почетку историјског постојања Цркве речима: Коме Црква није мати, томе ни Бог не може бити Отац. Црквене хришћанске православне вере ван црквене заједнице – нема – нити ће је икада бити! Међутим, њених сурогата попут сујеверја, секташког и секуларистичког авантуризма, односно окултистичког мантрања има – но све то не спада у црквену, откривену, благодатну и евхаристијску веру!
Како наш народ доживљава своју религиозност? С једне стране, ретко ко се не венчава у Цркви или не крштава дете, али с друге стране, као да не постоји навика да се редовно одлази на богослужења, причешћује, исповеда.
Наш народ је пре свега, и упркос свему – Божији народ – укључен у Тело Христово, у Цркву Једну, Свету, Саборну и Апостолску. Разноврсна и дуготрајна историјска ометања нису га учинила нерелигиозним, неверујућим. Ако он и нема донекле навику да редовно одлази на богослужења, да се исповеда и причешћује, исти има обичај све то да чини; макар привремено. Боље рећи, стално. Чињеница је да сплет разноврсних историјских околности све до овога тренутка српском народу не допушта да се довољно оцркови! А то је већ довољан разлог да се он, српски народ узме у заштиту од безобзирне и беспоштедне критике.
Да ли је Српска црква, која је дуго била маргинализована, данас довољно отворена за вернике или би могла више да учини на том пољу?
Српска црква је и данас, с обзиром на поменути склоп неповољних околности довољно отворена за вернике, мада би она и данас могла више да учини на том пољу. Увек се може више и боље; баш као приликом градирања добро, боље, најбоље. Важно је кренути са првог степена – добро, па наставити узрастати до у сами бескрај.
Јелена Чалија
Извор: Политика



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.