Часни крст вадили за синове и будуће супруге

Богојављенско пливање за часни крст одржано је данас у свим градовима Србије који се налазе на рекама. У Београду на две локације - Савском језеру и на Дунаву. Победници на Ади у Београду и Власини у Власотинцу часни крст, до којег су први допловили, посветили су својим синовима. У Чачку је победник после трке своју девојку запросио, што је бурним аплаузом пропратило око 5.000 људи.

19.01.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Часни крст вадили за синове и будуће супругеБогојављенско пливање за часни крст одржано је данас у свим градовима Србије који се налазе на рекама. У Београду на две локације - Савском језеру и на Дунаву. Победници на Ади у Београду и Власини у Власотинцу часни крст, до којег су први допловили, посветили су својим синовима. У Чачку је победник после трке своју девојку запросио, што је бурним аплаузом пропратило око 5.000 људи.
Бивши ватерполиста победник трке у Земуну - Дејан Димитријевић (29) победио је на такмичењу у пливању за Богољављенски крст на Дунаву код сплава Венеција у Земуну, а све учеснике благословио је патријарх Иринеј. Димитријевићу, који има 29 година, то је други пут да је освојио Часни крст.
Ове године 165 пливача учествовало је у трци за Богољављенски крст на Земунском кеју. Патријарх Иринеј претходно је служио литургију у храму Светог Николаја у Земуну, предводио литију и освештао воду у Дунаву. Патријарх Иринеј, који се окупљенима обратио речима "Христос се јави" благословио је данашњи дан.
Војник освајач крста на Ади - Традиционално пливање за богојављенски крст одржано је данас на Ади циганлији, а победник у трци дугој 33 метра је Бранислав Јанковић, представник Војске Србије.
Јанковић је после победе новинарима рекао да је вода, чија температура је 2,4 степена целзијуса, "била одлична" и да је победу поосветио свом сину.
"Сви који смо учествовали у трци смо победници и захваљујем старешинама које су ми омогућили да дођем", казао је победник и додао да се за трку није посебно припремао.
У трци коју општина Чукарица организује по 13. пут учествовало је 56 припадника војске Србије, жандармерије, чланова удружења Свибор и грађана, а чамац жандармерије је бринуо о безбедности пливача.
Стазу је ревијално препливао и прошлогодишњи победник, гимназијалац из Обреновца Никола Панковић, а поквасили су се и бивши порофесор физичке културе 80-годишњи Александар Даничић и једина девојка, чланица Свибора, Милица Дајевић
Власотинце: Пливао до крста разбијене главе - Богољављенски крст из залеђене реке Власине данас је пред више од 5.000 посматрача у Власотинцу извукао Драган Костић. Костић, који је први стигао до Часног крста и прошле и претпрошле године, рекао је да је неизмерно срећан што је стигао први и да се психички за тај подухват припремао месец дана, а од јутрос и физички.
"Овај трећи крст по реду хтео сам да ухватим први и да га поклоним свом трећем детету, Огњену. Пливао сам за њега", казао је Костић који је пливао са повређеном главом, јер је ударио у лед.
Најмлађи учесник који је пливао до крста по залеђеној реци Власини је Кристијан Пешић који има шест година.
Власина је данас била залеђена, што се десило први пут од када се у овом месту плива за Богојављенски крст. У трци за Часни крст, која се у Власотинцу одржава шести пут заредом, ове године је учествовало 30 пливача, а међу учесницима су били припадници полиције из Лесковца и Ниша.
Победник Драган Костић добио је икону Светог Саве која је освештана у манастиру Хиландар, а од златаре "Јанковић" из Новог Сада је добио златник.
Црногорка освојила часни крст у Шапцу - Херцегновљанка Дарија Поп победница је пливања за богојављенски крст које је данас организовано на Сави код Шапца.
Дарија Поп је била најбржа на стази од 33 метра на којој се такмичило 60 ученика међу којима је она била једина жена.
"Изузетно сам срећна што сам победила 59 мушкараца али сматрам да смо сви победници. Вода је била хладна и био је прави изазов пливати", рекла је Дарија Поп новинарима после трке.
Она је редовна учесница шабачког ФИНА маратона. Дарији су поклоне уручили владика Лаврентије и покровитељ манифестације принц Александар Карађорђевић.
Пливање за Богојављенски крст у Шапцу је међународног карактера и ове године су поред домаћих такмичара учествовали и такмичари из Грчке, Канаде, Словеније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.
При температури воде од три степена Целзијуса и температури ваздуха од седам степени, пливаче је посматрало око 3.000 гледалаца.
Студент права извукао крст из Ђетиње - Урош Марић (22), студент права данас је први допливао до Богојављенског крста у реци Ђетињи на градској плажи у Ужицу.
"Прве две године пливао сам због изазова да би касније то прерасло у веру, коју до тада нисам осећао и зато ми је овогодишње освајање крста посебно значајно", рекао је Марић.
Поред њега за Богојављенски крст пливало је још 30 Ужичана старости од 17 до 42 године.
Први допливао до крста, па запросио девојку
Професор физичког васпитања Немања Трнавац (30) допливао је данас први до залеђеног крста у Западној Морави у Чачку и по изласку из воде - запросио своју
девојку.
Трнавац, који предаје у две основне чачанске школе, запросио је своју дугогодишњу девојку, студенткињу Зорицу Миљковић из Новог Сада, која је пристала на удају. Брачна понуда је била пропраћена бурним аплаузом око 5.000 људи.
Трнавцу ће вечерас бити уручен победнички златни крст. У такмичењу за вађење залеђеног крста из Западане Мораве, учествовало је 57 такмичара.
Тај обичај у Чачку је обновљен 2005. године, када су за залеђени крст пливала двојица такмичара, и од тада се одржава редовно.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.