Четири иконе промироточиле у Филипинској цркви

У једином православном храму на Филипинима, промироточиле су чак четири иконе: Спаситеља, Свете Богородице, светог Јоасафа Белгородског и Свете Татјане.

01.12.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У цркви Светог Серафима Саровског у граду Макаланготе, на острву Минданао (Makalangot, N. Cotabato), 13. новембра, после вечерњих молитава, парохијани су пронашли капи сличне уљу на четири иконе: Спаситеља, Свете Богородице, светог Јоасафа Белгородског и Свете Татјане.

Прво су мислили да је то вода и обрисали су их, али следећег јутра поново су се појавиле капи. Не знајући ништа о чуду мироточивих икона, парохијани су схватили да се нешто необично догађа и позвали ђакона Николу и свештеника Мојсија. Свештеници су пажљиво проверили иконе и дошли до закључка да ове капи нису могле да се појаве случајно или од људи. Након тога пажљиво су сакупљали миро са икона, а о овом догађају обавестили су и Његово Високопреосвештенство, митрополита Маниле и Ханоја, Павла. Проучивши феномен, владика је рекао да је ово Божје чудо: „Господ сведочи да је с нама“.

Струјање мира је појављивање масне течности високог протеинског састава на икони или светим реликвијама и често емитује веома пријатан мирис. Научници сматрају да се таква твар може се ослободити само из живог организма. Стога су сузе са икона и даље за науку неразјашњена мистерија. Саме иконе могу бити и папирне, као што се то догодило у овом случају.

Иначе, црква Светог Серафима Саровског у Макаланготу је једини православни храм на Филипинима, и њу освештао јерарх Руске православне цркве (митрополит Маниле и Ханоја Павле) 22. фебруара ове године, након чега је уследила прва Божанствена литургија на новоосвећеном олтару.

Парохијани при цркви Светог Серафима прешли су у православље 2015. године из тзв. Независне Филипинске Цркве, која је неки огранак католичке групације, на чему је радио отац Мојсије Кахилик, сада свештеник Филипинско-вијетнамске епархије.

Дуго времена су богослужења држана у бамбусовој кућици без зидова, све док није почела градња цркве 2017. године. Ова црква је подигнута уз снажну подршку руских приложника и приљежан рад локалних верника.

*Свети Јоасаф Белгородски (1705-1754) један је од ретких светитеља Божјих чије су мошти, па чак и епископска одежда потпуно нетрулежне. Налазе се у катедрали Белгород.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.