Чуда свете Матроне из нашег времена

Светa Матронa Московскa једнa je од највољенијих светитељки у Русији данас. Њене мошти се чувају у Покровском манастиру у Москви, гдје вјерници непрестано хрле, тражећи њено заступништво. Овдје преносимо збирку прича о помоћи блажене Матроне која је стигла на адресу уредништва сајта Pravoslavie.ru.

19.03.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Михаил

„Наравно да ми је помогла, и то не само једном!“

Најважнији тренуци у мом животу:
—Уз помоћ њених светих молитава, добио сам стан у дијелу Москве који ми је омиљен (постојала је реална могућност тада да ћу морати да се преселим у други дио града).
—Нашао сам веома добар посао, заправо посао мојих снова (то се догодило прије 12 година, мада још увијек радим на истом мјесту!).
—Матушка Матрона ми је помогла да нађем супругу! Упознао сам невјероватну дјевојку, и почели смо да се забављамо. Али су ме ломиле сумње: Шта ако ми је Господ није заиста послао већ сам ја све измаштао? Морате избјегавати крстове које сами себи стварте!
Током једне паузе за ручак изашао сам у шетњу, и молио сам се Матронушки да ми покаже пут. Када сам скренуо иза ћошка, практично сам се сударио са својом будућом супругом. Како се испоставило, она се баш у том тренутку враћала из Покровског манастира (у којем се налазе мошти Св. Матроне), гдје се молила за исто за шта сам се и ја молио.
Заправо, блажена Матрона је моја омиљена и најдража светитељка.

***

Екатерниа Дорошенкова

„Осушене руже су постале свјеже“

Здраво, браћо и сестре. Жељела бих да са вама подијелим чудо. Моја мајка ми је испричала ову причу. Године 2012., честица моштију Св. Матроне је донесена из Москве код нас у Краснојарск (у Сибиру). Људи су сатима чекали да се поклоне моштима. Док је стајала у реду, моја мајка је чула ову причу од медицинске сестре која је радила на одјељењу за онкологију. Ова сестра је дуги низ година поштовала Св. Матрону, молила јој се и више пута је одлазила код њеног кивота у Покровском манастиру у Москви.
На њеном одјељењу је лежала млада пацијенткиња у веома озбиљном стању; умирала је, а имала је двоје мале дјеце. Сестра се веома сажалила на њу. Баш у том периоду указала јој се прилика да пође у Москву и поклони се моштима Св. Матроне, гдје се и молила за ову жену.
У манастиру су јој дали осушене руже које су освештане на моштима светитељке, и она их је однијела жени на самрти. У возу (а цијела четири дана траје пут до нас возом), догодило се чудо: Те осушене руже су постале свјеже. Када је стигла кући и дала их пацијенткињи, она се исцијелила.
Чудесна су дјела твоја, Господе! Света блажена Матронушка, моли Христа за нас!

***

Екатерниа Дорошенкова

„Одмах сам схватила да ми је новац стигао да бих помогла теби!“

Жељела бих да подијелим још једно мало чудо, које се односи на мене.
Након дуге паузе, имала сам прилику 2010. године да завршим посљедњу годину студија. Али ми је за то била неопходна школарина. Уз Божју помоћ, завршила сам први семестер. Позајмила сам новац од свог послодавца, уз могућност да му почнем враћати након годину дана. За други и завршни семестер новац сам планирала да позајмим од банке. Али двије различите банке су одбиле да ми дају кредит.
Нисам се имала на кога ослонити за помоћ, јер су моји родитељи живјели веома скромно.
Усрдно сам се молила блаженој Матрони Московској и редовно сам читала њен акатист. Дошао је и крајњи рок да платим школарину. Прочитавши још једном акатист блаженој Матрони, јавило ми се дубоко убјеђење да ће све бити како треба. Она ме је тада утјешила.
Након само неколико дана, колегиница са посла (са којом чак нисам била блиска, али је знала моју ситуацију у вези школарине), донијела ми је довољан износ новца за позајмницу.
Како се испоставило, мајка јој је дан прије донијела новац, који је штедјела за њу. Њој тај новац није био потребан у том тренутку, нити га је имала на шта потрошити. Рекла ми је: „Одмах сам схватила да ми је новац стигао да бих помогла теби!“
Овако ми је блажена Матрона помогла кроз добре људе. Добила сам очигледну помоћ кроз њене молитве током школске године.
Блажена Матроно, моли Господа Христа за нас!

***
Татјана Кетова

„Бол који сам осјећала је нестала за неколико минута“

Матронушка ми је недавно помогла: Мој рођак је отишао на ходочашче Св. Матрони и донио нам свето уље на поклон. Кад су они стигли, пекла сам питу за дјецу, и притом сам опекла прст на врућем плеху. То мјесто је одмах побијељело. У паници, нисам знала шта да ставим на то – свјеж кромпир, хладну воду, маслац, уље.. све ми је прошло кроз главу.
Али о свим овим начинима лијечења сам негдје раније читала опречна мишљења. А онда ми је синула јасна мисао „уље од Матронушке”. Уз молитву сам опекотину намазала уљем, неколико тренутака стајала испред икона и додатно се помолила (молила сам да макар бол нестане, јер сам увече морала ићи на посао, а радила сам у гуменим рукавицама са водом).
Након ових неколико минута, бол је у потпуности нестала. Завршила сам печење пите, отишла на посао и завршила друге обавезе; опекотина је убзо постала црвена, а очекивани огромни пликови се нису појавили. Све је нестало лако и непримјетно захваљујући Матронушки.

***
Ана Безбородова

„Мој супруг је брзо нашао посао и мени су дозволили да радим“

Био је мјесец јул 2010. године. Мој супруг и ја нисмо били запослени: љекари ми нису дозвољавали да радим из здравствених разлога, док је мој супруг био незапослен годину дана. У то вријеме сам баш почела да идем у цркву, стално се молећи Господу и Богородици да нам дају посао и мени здравље.
Након недјељу дана, сазнала сам да донесе мошти Св. Матронушке у Городец. С обзиром да се указала ова прилика, моја свекрва и ја смо отишле у Городец, унапријед иписавши листић са молитвама. Када смо стигле тамо, оставиле смо листић, упалиле свијеће, а ја сам опет у глави замолила Матрону за помоћ: за себе да оздравим, а за супруга да нађе посао.
Мој супруг је брзо нашао посао и мени су дозволили да радим. Случајно сам нашла посао, и још увијек тамо радим. Моје здравствено стање зависи од тога да ли постим, идем у цркву, узимам причешће и исповиједам се. Ако се придржавам ових важних тајни, моја болест попушта. Ето како ме је Господ везао за Себе и сажалио се на мене, грешницу, да га не заборавим. Увијек се Њему окрећем кроз молитву!

***
Јулија(Минск, Бјелорусија)

„За двије недјеље, муцање се смањило”

Са дјецом сам љети боравила у викендици. Једне јулске вечери наишла је ужасна олуја. Грмљавина је хучала, сијевале су муње, и онда је нестала струја. Дјеца су се веома уплашила и почела да плачу.
Након неколико дана, мој млађи син Николај је почео да муца (имао је двије и по године). Прије овога је имао нормалан говор. Кроз неколико недјеља муцање се толико погоршало да више није могао изговорити ни „мама“. Нисам могла да га слушам а да се не расплачем. У породици су се хватали за главу. Кољенка, схвативши свој проблем, скоро да је престао да говори.
Онда сам сазнала да доносе честицу моштију Св. Матроне код нас у Минск (август 2010. године). Отишли смо њој првог дана. Било је вруће, али дјеца су стрпљиво чекала свој ред, скривајући се у хладу дрвећа. Матушку сам молила само за Кољенку. Купили смо свето уље и читали њен акатист неколико недјеља. Коља се помазивао уљем.
За само око двије недјеље, муцање се смањило... Сигурна сам да је помоћ стигла кроз молитве Матушке Матроне. Кољенка сада има шест година и нека никаквих посљедица или проблема са дикцијом, хвала Богу.

***
Дарија Феофанова

„Тата је једва могао да устане“

Мој отац је прије неколико година повриједио стопало стицајем ружних околности. Љекари су рекли да му не могу помоћи, јер су му пете озбиљно оштећене. Убзо је дошло и до озбиљног гнојења стопала. Љекари су имали различита мишљења о томе шта треба урадити, укључујући чак и ампутацију.
Дуго времена сам ишла у цркву, молећи Матронушку за помоћ. Нису му ампутирали ногу, али тата је једва био у стању да устане. А с обзиром да је живио на петом спрату у згради са лифтом, било је веома тешко помјерити га.
Стицајем живоних околности, прекинула сам сваку комуникацијуу са татом, али сам наставила да се молим за њега.
Једног дана сам отишла код Матронушке – заиста сам морала; у срцу сам осјећала немир. Стајала сам у реду да се поклоним њеним моштима и мислила: „Зашто сам дошла? Шта да јој тражим? Па све ми је добро. Људи овдје долазе са великим проблемима, али зашто сам ја дошла?...“ Дошао је ред на мене да се поклоним моштима. Стајала сам тамо, мислећи: „Нека све буде добро са мојим татом! Макар допусти да се опорави и да може опет да хода!“
Увече сам позвала маму и сазнала да је тата имао посљедњу одлучујућу операцију (о којој нисам ништа знала).
Мој отац хода већ двије године. Да, има потешкоћа и потребан му је штап за ослањање али он хода! Чак и вози. У потпуности сам благодарна Светој Матронушки на овоме.

***
Леонид Красноперов

„Дуго времена нисам могао да се оженим“

Дуго времена нисам могао да се оженим.. Сасвим случајно, док сам пролазио кроз Москву (имао сам вишесатну паузу у возу), завршио сам код Матушке Матроне. Неприпремљен, у јапанкама, шортсу и прслуку, стајао сам у реду два сата... Дошао сам до њене иконе, замолио сам је да се оженим и добијем дјецу такође.
Ово се збило крајем јула прошле године, и сада сам већ више од шест мјесеци ожењен, како ми дјеловало, својом пријатељицом (била ми је као сестра), а она је већ у шестом мјесецу трудноће! Какво чудо!

***

Николај Тузаев

„Остали смо без ичега у непознатом граду“

Са супругом сам отишао на одмор код рођака у волгоградски регион.
Оставио сам торбу на сједишту у аутобусу, а у њој су се налазили наши пасоши, карте и телефони. Остали смо без ичега у непознатом граду.
Одјурио сам до посљедњег аутобуског стајалишта и почео да питам возаче. Одговорили су ми: „Како ћете сада наћи прави од двадесет аутобуса“ (наравно, нисам се могао сјетити броја). Носио сам медљон са ликом Матронушке око врата, и све вријеме сам је молио за помоћ, преклињујући. Медаљон сам стискао у шаци, не скидајући га са врата, као да ми је потребан да окренем бројеве возача аутобуса које су ми раније дали. А молио сам се и молио Матронушки.
Не знам колико је времена прошло кад су ми изненада саопштили да су нашли возача и моју торбу коју је предао неки од путника. Не могу ни да опишем како сам се осјећао: радост, изненађење, захвалност Богу, Матронушки, путницима, возачу – и необичан осјећај да је Матронушка близу!
Овако ми је Матронушка помогла. Захваљујем ти опет, Матронушка, што си ми помогла!

***

Олга Булигина

„Морала сам да исплатим огрому суму новца за стан“

Супруг ми је преминуо 2007. године. Остала сам са сином – не сама, Богу хвала, у стану за који сам морала да исплатим огрому суму новца (кредит). Нисам ни могла да замислим како ћемо живјети... Била сам забринута и уплашена.
Отишла сам код Матронушке. Нећу рећи како сам је преклињала, али ПРИМИЛА ме је. Сада је све у реду. Господ је све уредио!

***

Татјана Реиснер

„Свирала је и схватила да неко управља њеним прстима”

Моја ћерка је имала испит у музичкој школи. Највише је бринула због испита из клавира јер се није припремила довољно добро. Знајући да Матушка Матрона помаже при полагању испита, дан прије сам отишла код њених моштију.
Она је наредни дан свирала бриљантно, веома брзим темпом. Свирала је и схватила да неко управља њеним прстима.

***

Марија Уткина

„Нешто што је избијало из иконе ме је обузело топлином и неком снагом“

Матронушка увијек помаже. Подијелићу са вама један такав примјер.
Почело је полагање пријемних испита за институт. Одлучила сам да одем Матронушки, да је замолим за помоћ да ме приме. Са собом сам повела сестре и брата. Стајали смо у реду три сата. Коначно је дошао ред на мене да приђем њеној икони и замолим. Прекрстила сам се два пута и пришла, додирнула икону челом, молећи се...
Изустила сам неколико фраза, глупаво и несигурно. Када сам завршила, осјетила сам вртоглавицу, а нешто што је избијало из иконе ме је обузело топлином и неком снагом. Осјетила сам то сасвим јасно. Отворивши очи, да не паднем, прекрстила сам се трећи пут и са поштовањем се склонила са стране. Моја сестра је доживјела исто што и ја.
Уписала сам се на институт иако је то било практично немогуће. Моја сестра је постала мајка предивне кћерке. Матушка је помогла и мом рођаку да упише школу. Мојој породици је помогла и у многим другим приликама, у болестима и опасностима – увијек.

***

Олга Морозова

„Моја пријатљица је упознала будућег супруга а ја сам се уписала на Позоришну академију“

Код Матронушке сам отишла са пријатељицом. Било је Бадње вече, -22°, и мало људи – стајали смо у реду само три сата. Моја пријатељица је заиста жељела да се уда, па иако није ишла у цркву, није сумњала да ће јој Матронушка помоћи, одлазећи њој као посљедњој нади. Мјесец дана након нашег ходочашћа упознала је свог будућег супруга.
Дуго времена нисам била у могућности да осмислим свој умјетнички план, па нисам знала ни гдје да усмјерим своју енергију. Након шест мјесеци, сасвим случајно сам се уписала на Позоришну академију, и већ сам је, хвала Богу, завршила! Од много људи сам чула како Матронушка помаже, али никада нисам чула да је неко отишао од ње а да му није помогла. Света блажена Матроно, моли Бога за нас!

***

Александар

„Отишао сам на богослужење и тамо осјетио вјечност“

Као дијете сам крштен, али нисам живио црквеним животом. Бака нас је водила на причешће у неколико наврата и давала нам је да пијемо свету воду. Једном приликом у дјетињству, јавила ми се мисао коју сам прихватио: „Бог је добар, и Он ће ме спасити. Живјећу како желим.“ Када сам се уписао на Московски институт, живио сам ради задовољстава која пружа главни град. Своје срце, ум и тијело сам искварио многобројним гријесима, које чак нисам ни сматрао гријесима, јер нисам познавао православну вјеру. Као смеће на вјетру, летио сам ка тренутним задовољствима, и нанио много зла и патње како себи тако и људима око себе.
Наставио сам тако да живим, све док нисам искусио очај и малодушност, остајући без снаге за животом, иако је споља све било у реду – имао сам забавне пријатеље, посао, различите хобије, умјетност. Чак сам почео да размишљам о самоубиству.
Сјећам се да је моја бака веома одана блаженој Матрони, па сам отишао њеним моштима у Светом Покровском манастиру. Молио сам се док сам стајао у реду и поклонио се њеним моштима како би ми помогла.
И појавила ми се снага, појавио се смисао живота – почео сам да живим у складу са православном вјером, а мама ми је донијела крст од баке. Једном сам након посла отишао на вечерњу службу, и ту сам осјетио вјечност. Почео сам да читам јутарње и вечерње молитве, и у неколико наврата боравио у манастиру на послушању.
Сада радим у цркви, читам на клиросу. Много је потешкоћа и искушења, али све се превазиђе уз Божју помоћ. А најважнији од свега је смисо живота: општење са Богом, богопознање и богобожење. Спознао сам православну вјеру, себе посматрам на нови начин, и упознао сам много нових дивних људи.
Веома сам благодаран Богу, Светој блаженој Матрони и људима из Покровскот манастира што чувају овакву светињу.

***

Бошко Јовановић

„Нестао је тремор са мог лица“

На савјет свог духовника, почео сам да се молим Св. Матрони Московској да се ријеше моји проблеми. Након молитве, нестао је тремор са мог лица.
А када сам добио икону Св. Нектарија Екинског из Америке, почео сам да му се молим за побољшање материјалне ситуације. И заиста, добио сам 2000 долара, што ми је дало могућност да пођем на ходочашће у Русију.

***

Ирина Белоусова

„Света блажена Матронушка је помогла мојој породици“

Диван је Господ у светима својим! Често се за помоћ обраћам Матронушки и она ми УВИЈЕК помаже. Желим да сам вама подијелим оне примјере помоћи које сам записала у свом дневнику.
Излечење се догодило након молитава Матронушки: алвеоларни апсцес је нестао као и зубобоља коју сам осјећала. У уху ми се формирао апсцес, али када сам га помазала уљем освештаним на Матронушкиним моштима, апсцес је у потпуности НЕСТАО сјутрадан.
Када је мој млађи син полагао возачки испит, замолила сам Матронушку да му помогне, и положио је и теорију и вожњу из ПРВОГ пута.
Матронушка ми је такође помогла када сам је замолила да мој млађи син не служи далеко од нас како би смо могли да га посјећујемо. Служио је у Новосибирску. Он сам ми је рекао да је осјећао помоћ одозго. Матронушку сам 3. јануара замолила да се мој син ослободи чира и четвртог се то догодило.
Такође сам Матронушку молила да добијемо стипендију, и помогла је. Када је замолим да освојимо неко мјесто на такмичењу, УВИЈЕК тако буде. Матронушка ми помаже и у подучавању мојих ученика.
Испричаћу вам још један примјер помоћи Матронушке. Шаке су ми испуцале од времена, па сам их намазала кремом „Баршунасте руке“. Убрзо су ми шаке натекле, постале црвене, а болна мјеста су се увећала и побијељела. Прсти су ми поблиједили. Кожа је почела да се љушти.
Опрала сам крему с руку, и намазала сам се уљем Св. Матроне. Замолила сам је да ми излијечи руке. За отприлике пет минута, кроз руке ми је прошла пријатна хладноћа (након креме су горјеле). Убрзо сам заспала. Ујутру није било ни трага од натечености.
Драго ми је што сам подијелила своја искуства о помоћи Свете блажене Мартонушке.
Не очајавајте. Обратите се свецима за помоћ и они ће вам, по мјери вјере ваше, УВИЈЕК помоћи!
Слава Богу за све! Света блажена старица Матронушко! Моли Бога за нас грешне! Волимо те и треба нам твоја помоћ. Благодаримо ти на помоћи нама грешнима! Сви свети, молите Бога за нас!

за Фондацију Пријатељ Божији превела: Вања Ђуричанин

 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.