Чуда Светог Прохора

У манастиру Светог Прохора Пчињског непрестано тече миро из светитељевих моштију и многи се болесници и данас њиме исцељују. Бурна историја манастира Свети Прохор Пчињски чува сећања и на чуда која су се дешавала испред моштију светитеља. Болесни су оздрављивали, несрећни налазили мир, молитве нероткиња услишене и оне благословљене породом.

01.11.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У манастиру који је посвећен Светом Прохору Пчињском постоји архива где су записана многобројна чуда, сведочења монаштва и верника којима су се десила исцељења, чуда или су услишене молитве. Игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методије Марковић навео је примере чуда која су се недавно десила пред моштима светитеља.

Пре пар година једна породица која је кренула пут Грчке, успут је дошла и у манастир.

-Ту су се поклонили, целивали мошти. Свештеник им је прочитао молитву, све их је благословио и помазао светим миром. Са њима је била и њихова петогодишња ћерка, која је била нема. Девојчица је била мало узнемирена, то су сви приметили. Затим су кренули даље пут Грчке и како су се удаљили неколико километара од манастира, девојчица је на њихово запрепашћење, одједном проговорила. Изговорила је реч мама.

Одмах су се вратили у манастир, испричавши шта се десило и замолили за још једну молитву. Монахиња која је била дежурна је све записала и они су наставили свој пут. У Грчкој је девојчица потпуно проговорила, као да никада није имала тај проблем. Ова породица сваке године током празника Светог Прохора долази у манастир где проведе неколико дана, захваљујући Светом Прохору на том исцељењу – каже игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методије Марковић.

Архимандрит Методије навео је још један пример исцељења у манастиру, који се догодио крајем осамдесетих, почетком деведесетих година у време игумана Пимена. Реч је о тадашњем функционеру који је био из места близу манастира, а радио је у Београду. Његова ћерка била је болесна.

-Болест је била тако озбиљна, да су је лекари већ отписали. Није била у свесном стању и оцу девојчице се неколико ноћи у сну јављао Свети Прохор, обучен у црну одећу. Он му је говорио: „Доведи дете у моју светињу и дете ће оздравети.“ Наравно отац то није послушао, јер се бојао да не изгуби посао (тада је још на власти био комунизам). Међутим, ови снови су се настављали. Тада се Свети Прохор у сну јавио и његовој мајци. Када се пробудила, кренула је у Београд код свог сина и рекла: „Идемо да спашавамо дете.“ Отац, у недоумици, није знао шта да ради, али је ипак одлучио: дете је прече од његове службе а пошто је већ било на самрти, у коми, одлучио је да одведе девојчицу у манастир – препричава овај драматичан случај архимандрит Методије.

Тадашњи функционер јавио се свом надређеном који му је рекао да иде слободно, али није веровао да ће то помоћи детету. Ипак десило се неочекивано.

-Када су кренули у манастир Свети Прохор, већ на брду, девојчица је отворила очи и када су били све ближе манастиру, девојчица се потпуно пробудила из коме. На капији их је сачекао игуман Пимен, а девојчица се тада изненада отргла из руку родитеља и кренула у загрљај оца игумана. Постоји цитат да је игуман тада рекао том човеку јер га је познавао: „Безбожниче, јел' си се тек сада сетио своје светиње?“ Овај догађај је записан, о њему је био обавештен и тадашњи председник Србије Слободан Милошевић – каже архимандрит Методије Марковић, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског. (vranjskaplustv.rs)

Међу многобројним исцељењима у манастиру Светог Прохора познат је и случај исцељења вида. Једној девејчици вид је почео да јој слаби од треће године живота. На ВМА су констатовали да је реч о инфекцији коју је добила при рођењу и да за ту болест нема лека. Мајка се очајно вратила кући и ту уснила чудан сан у којој јој “жена сва у црном” поручује да се за помоћ обрати Светом Оцу Прохору. Како није имала шта више да изгуби послушала ову жену и са кћерком отишла у манастир.

Девојчица је манастирској цркви накратко заспала. Затим су мајка и кћерка кренуле кући. На путу до куће девојчица је тражила да јој мајка скине повез са очију. Тада је почела да се игра са ујаком и све је задивило када су видели да га она прати право у стопу и трчи потпуно правом линијом. Тако су схватили да се исцељење догодило.

Благодарни родитељи од тада славе 7. јули (једну од манастирских слава) и сваке године на тај датум долазе у манастир и приносе колач. Данас са сузама у очима приповеда о том догађају и са побожношћу помиње име свог исцелитеља – Преподобног Оца Прохора Пчињског”. Ова исповест је записана 29. јуна 2016.

Подсећамо да је празновање Преподобног Прохора Пчињског у њему посвећеном манастиру пре неколико година, било праћено обилним изливањем мира какво није забележено у новијој историји ове светиње.

Више од 1000 верника који су празник Преподобног оца нашег Прохора прославили на литургијском сабрању у овој светињи, били су сведоци ове чудесне реке мира које је пчињски Чудотворац излио јасно показавши да је благодат Господа нашега Исуса Христа, по обећању Његовом, вазда са онима који га љубе. Миро је потекло учи свечаног празничног бденија, да би наставило током целе ноћи и сутрашњег празничног дана.

Миро се из пукотине на зиду у којем су зазидане мошти светог оца Прохора, а која је настала вековима уназад, сливало квасивши чак и под испод малог кивота са моштима (руком светог Прохора и свете Великомученице Марине), да су га свештеници морали сакупљати са пода.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.