Чудотворна икона откривена након 100 година

Чудотворна икона Господа Исуса Христа „Хлеб живота“ враћена је у украјинску област Суми након 100 година. Икона, коју поштује не само православни, већ и римокатолици и лутерани, била је изгубљена у војним сукобима 20-тих година протеклог вијека.

03.10.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Чудотворна икона откривена након 100 годинаЧудотворна икона Господа Исуса Христа „Хлеб живота“ враћена је у украјинску област Суми након 100 година. Икона, коју поштује не само православни, већ и римокатолици и лутерани, била је изгубљена у војним сукобима 20-тих година протеклог вијека.
Упркос тако дугом периоду, светиња није била заборављена, у многим православним домовима у Сумију налазе се копије чудотворног образа Господњег.
Икона је првобитно откривена на јесен 1887. године, у селу Мала Чернечња у Сумију. Тешко обољела житељка села примила је у сну обавештење да се у подруму цркве налази икона преко које ће бити исцјељена. Десет дана касније, на празник светог апостола Андреја Првозваног, у подруму цркве Свих Светих откривена је икона „Хлеб живота“. Након чудесног обретења иконе и исцјељења, рашила се ријеч о овој светињи, која је постављена у цркву ради поклоњења. Према предању, икона је 1892 спасила Суми од епидемије колере.
Икона је нестала током сукоба 1920-тих година и потоњег инвазије Совјета, да би је почетком ове године пронашао колекционар умјетничких слика Олег Жданович. Бројна испитивања потврдила су аутентичност иконе из Мале Чернечње. Господин Жданович је у јулу светињу вратио Цркви, и након неколико мјесеци проведених у Почајевској лаври, 25. септембра је враћена у Суми.
Извор: Радио Светигора



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.