Чудо старца Висариона

Када су пронађене нетрулежне мошти старца Висариона, јеромонаха грчког манастира Агатон, противници Цркве су сумњали и хулили, али Бог је хтео да свима покаже како још увек постоје Његови светитељи – непознати, скромни, са благодаћу Христовом. У данашње време, када се мртви кремирају, Бог потврђује вредност тела и кроз нетрулежне мошти овог скромног, светог старца.

23.01.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Након отварања гробнице 2006. године, тело старца, које је у гробу стајало пуних петнаест година, пронађено је потпуно нетрулежно и миомирисно.

Наш Високопреосвећени Митрополит је тада, позвао лекара-патолога Панона Ђамарела како би погледао и испитао нетљено тело. Да би имао сигурније мишљење, он је ухватио оца Висариона за руке и стопала и протресао их.

"Оно што је, међутим, све нас који смо били ту, а још више искусног лекара, оставило без речи, био је следећи невероватан догађајј: када је покушао да узме мало Јеванђеље из руку Светог Старца, да провери да ли је и колико истрошено временом, Старац му га није дао" прича архимандрит Дамаскин (Захаракис), игуман Агатоновог манастира.

Мртвозорник га је упорно повукао два или три пута безуспешно. А онда је шапнуо:

– Боже мој, за шта ја живим? Никада нисам видео такав феномен у целој мојој форензичкој каријери за 50 и више година! Човек мртав већ 15 година чврсто држи Јеванђеље у рукама и не могу да га узмем! Ово је за мене несхватљиво.

Пун изненађења и дивљења, тада се обратио светитељу се и рекао:

- Дај ми, оче, само да видим Јеванђеље и вратићу ти.

"Тада смо видели како се старчева рука опустила и оставила Јеванђеље у рукама мртвозорника, који је толико био шокиран да се прекрстио. Пошто га је прелистао, нашао га је нетакнутог временом, ставио га у руку Светог Старца, који га је поново стиснуо у свом длану и тако га чува до данас!" - додаје архимандрит Дамаскин.

Многи монаси били су сведоци овог догађаја, који је и записан и у књизи „Јеванђеље старца Висариона”, у издању Агатоновог манастира. Мошти овог светог монаха и даље пројављују знамења присуства Светога Духа у свом телу и за верне представљају сведочанство вере и божанског благослова.

П. Дамаскинос
Извор: пемптоусиа.гр
За Фондацију "Пријатељ Божији": Ставро Василидос



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.