Шта Свето Писмо говори о оговарању

Један од најстрашнијих, а тако уобичајених и неприметљивих грехова које чинимо свакодневно, јесте оговарање. Оно не само да наноси штету појединцу, већ изазива немир и на друштвеном плану.

21.06.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Хебрејска реч која се у Старом завету преводи као "оговарање" значи "онај који открива тајне, онај који шири гласине или продавац скандала". Оговарач је особа која има поверљиве информације о људима и дели их са онима који немају ништа с тим. Оговарање се од дељења информација разликује по намери. Оговарачима је циљ да уздигну себе тако што оцрњују друге, а себе представљају као некакву ризницу знања, доброте и праведности.

У Посланици Римљанима апостол Павле открива грешну природу и безакоње целог човечанства, и како је Бог излио свој гнев на оне који одбацују његове законе. Пошто су се окренули од Божијих заповести, он их је предао њиховој грешној природи. У списку грехова наводе се и оговарачи и клеветници (Римљанима 1:29-32). Из овог пасуса видимо колико је опасан грех оговарања и да се на оговараче излива Божији гнев.

Једна група која је била позната по оговарању (а то је и данас) су удовице. Апостол Павле упозорава удовице да се не препуштају оговарању и доколици. Он их описује као “брбљиве и љубопитљиве, говорећи што не треба” (1. Тимотеју 5:12-13). Жене проводе много времена дружећи се приватно и на послу, па имају прилику да виде ситуације и чују ствари које, сталним препричавањем, добијају другачије значење. Апостол Павле каже да удовице имају навику да иду од куће до куће тражећи нешто што ће их заокупити у њиховој беспослености. Беспослене руке су ђавоља радионица и зато нас Бог упозорава да се клонимо доколице. “Ко открива тајну, поступа неверно; зато се не мешај с оним који разваљује уста” (Приче Соломонове 20:19).

Жене сигурно нису једине које оговарају. Свако може да буде укључен у оговарање ако понови нешто што је чуо у поверењу. У Причама Соломоновим има много стихова који говоре о опасности оговарања и његовим последицама. "Безумник се руга ближњему свом, а разуман човек ћути. Опадач тумарајући издаје тајну; а ко је верна срца, таји ствар“ (Приче 11:12-13).

Библија говори да “опак човек замеће свађу, и опадач раставља главне пријатеље” (Приче 16.28). Многа пријатељства уништена су због неспоразума до којих је дошло услед оговарања. Они који се баве оговарањем изазивају невољу и распирују бес, огорченост и бол међу пријатељима. Нажалост, неки људи успевају у томе и стално кују планове како да униште друге. Када суочите таквог човека с оним што је учинио, он пориче и налази разна оправдања. Он неће признати грешку, али ће радо окривити неког другог или умањити озбиљност свог греха. "Безумнику су уста његова погибао, и усне његове ругло души његовој. Речи су опадачеве као избијених, али силазе унутра у трбух” (Приче 18:7-8).

Они који чувају свој језик склањају се од невоља (Приче 21:23). Зато треба да чувамо своја уста и не упуштамо се у оговарање. Ако своје природне жеље предамо Господу, он ће нам помоћи да останемо праведни. Нека нам Бог помогне да следимо библијско учење и не отварамо уста у приликама када то није примерено.

 



Komentari (1)

21.06.2022.

Јела

То значи да не морамо трпети људе који оговарају владике, свештенике, вернике, којима су сви екуменисти, којима су сви модернисти, него можемо да се склонимо од њих? Каква радосна вест! Хвала и Богу и вама на овом тексту.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.