Исцелитељка злих срца

Икона Богородице „Умекшање злих срца“ која чини чуда и која годинама не престаје да мироточи, представља једно је од великих светих богатстава Руске Православне Цркве данас. О томе каква се чуда дешавају молитвама пред иконом, говори московљанка Маргарита Воробјева, која је посветила живот служењу Пресветој Богородици.

24.07.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 5

У селу Бачурино, близу Москве, налази се задивљујућа мироточива икона Богородице „Седмострелка“ или „Умекшање злих срца“, где је за њу изграђена храм-капела.

Када јој приђете, одмах осетите нежан и узбудљив мирис, а на површини видите мале капљице „небеске росе“, расуте по лицу, попут ситних провидних бисера. Икона мироточи већ 24 године и с правом се назива „жива“, јер на одређене догађаје у друштву тренутно реагује мироточењем или крвоточењем. Ретко ју је наћи у капели, у којој мироточе још две иконе, јер „путује“ по свету и лечи страдале и немоћне.

На икони је приказана Пресвета Богородица без Богомладенца са седам стрела или мачева који боду Њено срце. Број 7 у Светом писму уопштено значи „пуноћу“ нечега. У овом случају, седам стрела пробијају Тело Пречисте, о којима је праведни Симеон Богоносац алегоријски прорекао, обраћајући Јој се речима: „А и теби самој пробошће мач душу, да се открију помисли многих срца.“ (Лк. 2, 34-35)“, што означава пуноћу туге, које је Пресвета Дјева Марија претрпела у свом земаљском животу.

Свако ко се дотакне ове иконе Пресвете Богородице, не одлази без благодатне помоћи и заступништва Мајке Божије. О томе каква се чуда дешавају молитвама пред иконом, говори московљанка Маргарита Воробјева, која је посветила живот служењу Пресветој Богородици.

- Маргарита, реци нам када и где је икона Богородице „Седмострелка“ почела да тече миро.

- Икона је промироточила 1999. године, у нашем стану у Измаилову, где смо тада живели. Моја ћерка је 2. маја отишла да се поклони пред моштима блажене Матроне Московске у Покровски манастир. Тамо је купила малу икону мајке Матроне и донела је кући. Недељу дана касније, тражила је 25 рубаља и рекла да ће отићи у продавницу Софрински, која се налази преко пута храма Христа Спаситеља, како би купила још једну икону. Коју, није ми рекла. „Ја ћу је купити, донећу је, па ћеш је видети“... И купила је управо ову икону коју сада видите у капели и која је постала позната целом свету. Била је то уобичајена типографска икона Богородице „Умекшање злих срца“.

- Шта се дешава са иконом током мироточења?

- Када је икона почела да тече миро, осетио се и невероватан, диван мирис, који се увек мења. Очигледно, икона некако „општи“ са нама кроз суптилне нијансе мириса, али ми, због свог незнања и грешности, не разумемо Богородицу. Још нисмо научили да схватимо зашто икона некад јасније, а некад нежније и „неприметније“ одише аромом...

Комисија за научно проучавање чудесних појава Московске Патријаршије испитала је икону. Узели су смирну да прoуче њен састав. Научници су утврдили да је сличан "соку" који лучи неко четинарско дрво које расте у топлим земљама, а које има пет животворних својстава. Међу њима: зарастање рана, антидепресив, итд. Чак су снимили и филм о томе.

- У ком тренутку је икона Богородице почела да крвари?

-Морамо схватити да је ово жива икона. Реагује на све догађаје који се дешавају не само у Русији. Почела је да крвари када је подморница Курск потонула. Материја, слична крви, појавила се на рукама Богородице, тј. обе су јој руке биле као иглом пробијене и одатле је цурила крв. Тада је икона и плакала крвавим сузама и била потпуно прекривена мрљама крви. Али, притом, са иконе никада није мирисало на крв, иако је трагова крви било свуда и остајали су и на вати.

- Ко је одлучио да сагради капелу за икону?

- Добили смо благослов старца Илије из Оптинске испоснице да саградимо капелу у част Богородице „Седмострелке“. Рекла сам свештенику да чак и ако продам свој стан, нећу имати довољно новца да купим земљиште и изградим цркву. Одговорио је: „Не бој се, Богородица ће ти све дати“.

Две године смо путовали у Московску област, тражећи место, дешавале су нам се само детективске приче са гомилом шарлатана и разних искушења... Онда се појавио човек који нам је поклонио део своје земље за капелу и купио остатак. Наш добротвор је потпредседник Федерације професионалног бокса Русије Анатолиј Михајлович Петров. Дао нам је новац, купио земљу, саградио нам кућу, јер нас је свештеник благословио да и ми сами будемо са иконом. Тако смо неким чудом завршили овде, у Бачурину.

- Није ли било страшно тако драстично променити свој живот, преселити се из Измаилова у Подмосковље, практично у непознато, иако зарад доброг циља?

- Баћушка ми је рекао: „Богородица те никада неће оставити. Научите да живите по вољи Божијој. Тада сам размишљала о овим речима. Сви ми кажемо „по вољи Божјој, по вољи Божијој“... Али када се вас конкретно тиче, ово је озбиљан корак, потпуно другачији живот... Као резултат тога, послушала сам савет свештеника, јер су почела да се дешавају чуда управо „по вољи Божијој“... На пример, били смо без пара, али смо морали да платимо кирију, и одједном, зазвонило је на вратима, странци доносе баш износ који је тренутно потребан...

Тако је Анатолиј Михајлович платио ћеркине студије. Мој муж и ја смо у потпуности посветили свој живот служењу икони и Богородици. Сергеј сада прати икону на путовањима у иностранству и разним епархијама. А ја сам увек у црквеној радњи у капели.

-Ко организује „пут“ иконе?

„Свуда где смо позвани, узимамо благослов, а они нам купују карте... Често путујемо и у иностранство. Били смо чак и у Аустралији... И морам да кажем да у иностранству нема такве верске ревности као, на пример, у централном делу Русије. Када смо путовали по Сахалину и Камчатки, икона је посетила и подморницу оружаних снага Русије.

-Да ли посећујете болнице, затворе, где је људима посебно потребна милост Божија?

-Наравно. Стално посећујемо Дечији онколошки центар Солнтсево. Већ су забележена службена исцељења. По затворима је подигнуто 5 или 7 цркава у част иконе Богородице „Умекшање злих срца“.

Први храм подигнут је у колонији за малолетне преступнице у Рјазанској области. У почетку су саме девојке својим рукама копале за темељ, носиле и тесале балване, а затим су писале песме, компоновале музику и певале у част Богородице таквим гласом, да је то дирнуло у душу и оне који нису ни најмање расположени за сентименталност.

Икона је била и на Сабору и устоличењу Његове Светости Патријарха Кирила.

-Могу ли друге иконе постати мироточиве ако су у близини иконе „Седам стрела“?

-Један од наших добротвора се још није одлучио да ли ће почети да гради храм у затвору. Једног дана дошао нам је са својом малом иконицом и рекао: „Ако моја икона постане мироточива, саградићу храм". Оставили смо његову икону у соби, отишли са њим да пијемо чај, након неког времена смо се вратили, гледамо, и његова икона коју нисмо ни ставили на „Седмострелку“ такође је била покривена миром.

Слава о мироточивој икони отишла је далеко ван граница Русије. Посетила је Чешку, Италију, Немачку, САД, Аустралију, Украјину, Белорусију... Чудотворна икона је пет пута посетила Атос. У част иконе, на Кипру је изграђен храм.

Икона „Умекшање злих срца“ наставља да мироточи. Према њој се пружају многе руке. Пружају се, да као последњу наду, осете топлину и љубав Богородице, Која зна бол сваког срца, које је окренуто Њеном Сину. Радуј се, пресвета Богородице, претварајући Своју тугу нашу у радост!

***

ТРОПАР Пресветој Богородици у част Њене иконе УМЕКШАЊЕ ЗЛИХ СРЦА

Умекшај наша зла срце, Богородице, нападе оних који нас мрзе одагнај и сваку тескобу душе наше разреши. На Твоју свету икону гледамо, страдањима се Твојим и милошћу Твојом према нама ражалошћујемо и ране Твоје целивамо а од стрела, наших које Те рањавају, страхујемо. Не дозволи нам, Мати милосрдна, да од тврдоће срца свога и тврдоће срца ближњих наших страдамо, јер Ти ваистину јеси злих срца умекшавање.

протојереј Владимир Сергејев
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Иван Попов
Извор: ruskline.ru



Komentari (5)

25.01.2024.

Dragana Stanivuk @

Majčice Božija, jabučice blagodatna zlatna, smiluj se na sve grešne ljude, kao i na moju decu, unuke, Muža... Sve nas Pokrovom Tvojim Materinskim zakrili i sačuvaj, pa i mene ne izostavi...

Коментариши

23.01.2024.

Ranka

dobila obavijest od jedne sestre. I brata Velje. koji redovno dolaze. u Pokrovsku crkvu. kod oca Branislava. pacu doci na Akatist. ako Bog da.

Коментариши

22.01.2024.

Радуј се радости наша која нам жеље које су за наше добро испуњаваш и наша грешна и окамењена срца омекшаваш

Коментариши

21.01.2024.

Дивно волим вас,ја сам непокретна већ 3 година лежим.

Коментариши

22.06.2023.

Лилјана Базеркова

Навистина чудесно чудо. Богородице Седум стрели, Помагај на сите што им требаш,па и мене И на моето семејство. Твојот благослов нека ги допре нашите души.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.