Самопоштовање

Кад бисмо само знали колико нас Бог воли и колико смо Му важни баш овакви какви смо. Зато наше самопоштовање мора бити засновано на ономе шта Бог мисли о нама, на Његовој љубави према нама, на чињеници да смо Његова деца, на чињеници да брине о нама и да води рачуна о најмањој ситници у нашем животу.

15.11.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Драги пријатељи да ли сте се икада запитали колико је самопоштовање важно за све у нашем животу!?

Ово је једно од најважнијих питања. Оно што мислиш о себи дотиче се свега што радиш. Све што чинимо почиње управо од слике коју имамо о себи. Особа која себе сматра неким “типом са грешком” увек ће нешто погрешити док особа која себе сматра “успешним типом” успеће без обзира на то са каквим се препрекама сусреће. Успех или неуспех зависи од врсте слике коју имамо о себи.

Људи који упадају у невоље су углавном они људи који себе сматрају безвредним. Велики проблем са којим се људи сусрећу јесте низак ниво самопоштовања. Особа са ниским самопоштовањем не може себе да воли. Ако не можеш да волиш себе онда не можеш ни друге. Господ од нас очекује да волимо себе зато и каже: „Љуби ближњег свога као самога себе.”

Данашњи бракови најчешће пуцају због ниског нивоа поштовања али и самопоштовања. У ствари, најчешће се дешава да један брачни друг наруши самопоштовање код другог брачног друга. Брачни другови ће издржати сва искушења док год имају извесни ниво самопоштовања и поштовања брачног друга.

Многи људи гаје бедну слику о себи. Много пута у току дана себи придодајемо негативне етикете. Резултат тога је губљење поверења и сигурности у себе. Пуни смо сумње и страха. Очекујемо да будемо одбачени, презрени, повређени… Деградирамо своја достигнућа. Истичемо своје слабости умјесто своје способности и дарове које нам је Бог дао.

Један од великих разлога за овакво стање је ГРЕХ! После учињеног греха слика о себи постаје веома лоша. Осећамо се безвредно и почињемо себе да мрзимо. Због тога је пуно важно да се исповедамо. Само Христов опроштај може нам вратити наше право ЈА са којим можемо живети.

Такође, наша слика о себи зависи од наших неуспеха у животу. Човек своје успехе углавном заборавља, а неуспехе памти. Сви ми грешимо, али грешке су ту да из њих извлачимо поуку, да кроз њих напредујемо и узрастамо а не да нас убију у појам. Не значи да смо губитници ако нисмо успели у једном покушају.

Мишљење других о нама! Вреди ли овде трошити речи? На ову тему је речено и превише. Не смемо дозволити да нас мишљење других деградира.

Драга браћо и сестре, Бог нас је створио. Створио нас је по Својој слици. Нема у нама ништа што је за одбацити јер Бог не ствара отпад. Он ствара људе, предивне људе које воли. Он ће нас заштитити и у свему ће нам помагати ако себе дамо у Његове руке. Ми никада нећемо моћи да завршимо јело које нам је Он задао ако о себи мислимо да смо безвредни и неупотребљиви. То нас ђаво наговара да тако мислимо о себи.

Најбоља слика о нама може доћи само од Онога који нас је створио. Бог нас све гледа као “мало мање од анђела” (Псалам 8.5). Свети Козма Етолски је говорио да је свако од нас пред Богом већи од целога света. Кад бисмо само знали колико нас Бог воли и колико смо Му важни баш овакви какви смо.

Наше самопоштовање мора бити засновано на ономе шта Бог мисли о нама, на Његовој љубави према нама, на чињеници да смо Његова деца, на чињеници да брине о нама и да води рачуна о најмањој ситници у нашем животу. Е на овим истинама мора да се темељи наше самопоштовање!

О. Бојан Крстановић
Извор: Манастир Клисина

 

 

 



Komentari (1)

17.11.2022.

Милица

Хвала на дивном тексту.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.