Не бој се, Ја сам са тобом

Хришћанине, гледај само да будеш Божији, а Бог своје не оставља. Веруј у Њега као у Бога свим срцем својим, угађај Му вером и праведношћу; положи сву наду у Њега и призови Га у своје срце. И где год да си, у каква искушења и невоље да си упао, Он је увек са тобом, види твој подвиг и невидљивом руком крепи те и помаже ти.

09.04.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Дешава се да мајка, тешећи своје дете, говoри: „не бој се, ја сам са тобом.“ Тако и наш Творац, милосрдни и човекољубиви Бог, Отац изобиља и сваке утехе, говори верујућој души, која се налази у искушењима: „Не бој се, Ја сам са тобом! Ја сам твој Саздатељ, Спаситељ и Искупитељ, Ја сам твој Помоћник и Заступник. Ја – сам Тај, Који све држи у руци и Коме се све покорава – Ја сам са тобом!“

„И рече Сион: Господ ме остави, и Бог мој заборави ме!“ Може ли жена заборавити пород свој, да се не смилује на чедо утробе своје? Али ако би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе“ (уп. Ис. 49,14-15) – говори Господ. „Кад пођеш преко воде, ја ћу бити с тобом, или преко ријека, неће те потопити; кад пођеш кроз огањ, нећеш изгорјети и неће те пламен опалити. Јер сам ја Господ, Бог твој, светац Израиљев, спаситељ твој...“ (Ис. 43,2-3).

Тако је Бог био са својим верним сином Нојем и спасао га од глобалног потопа. Био је са Лотом и спасао га од казне Содоме. Био је са слугама Својим Авраамом, Исаком и Јаковом, чувајући их у земљама у које су стигли, као што је о њима писано: пророци не чине зла“ (Пс. 104,14-15). Био је са праведним Јосифом, чувајући га у искушењима и страдањима, а затим га прослављајући.

Бог је био са народом Израела током њиховог ропства у Египту. Својом моћном руком извео га је из земље угњетавања, раздвојио Црвено море на двоје и спасао га од фараона – мучитеља. Он је био са њима у пустињи и хранио их дивном маном, ударајући непријатеље пред лицем Својим и водећи их на гору светиња Својих. Он је био са овим народом и у земљи обећаној и спасао их.

Он је био са својим помазаником Давидом и спасао га је у разним искушењима и прогонима и спасао је свог слугу од његових непријатеља. Био је са Јоном у дубинама мора и избавио га из утробе кита. Био је са три дечака у вавилонској пећи, угасио је силу огња и научио их да певају песму захвалности. Био је са Данилом у јами, затворио је уста лавовима и избавио га одатле.

Био је са апостолима, са мученицима и спасао их од страшних мучења. Био је са онима у пустињи који су живели у пећинама и понорима земаљским и спасавао их од сатаниних замки. Био је и биће до краја векова са својим верним слугама по свом непроменљивом обећању: „Ја сам с вама у све дане до свршетка векова“. Амин“ (Мт. 28,20).

„О Божански, о љубазни, о слатки Твој глас! Заиста си обећао да ћеш бити са нама до свршетка века, Христе: у Њега, верни, уздајући се чврсто, радујмо се“ (9. певање Пасхалног канона).

Зато верне слуге Његове, осећајући Његово присуство и живу утеху, са радошћу певају: „Бог нам је уточиште и сила, Помоћник, који се у невољама брзо налази. Зато се нећемо бојати... “ (Пс. 46,1-2). И још: „Да пођем и долином сјена смртнога, нећу се бојати зла; јер си ти са мном; штап твој и палица твоја тјеши ме.“ (Пс. 23,4). И још: „Господ је видјело моје и спасење моје; кога да се бојим? Господ је крјепост живота мојега; кога да се страшим?“ (Пс.27,1) итд.

Хришћанине, гледај само да будеш Божији, а Бог своје не оставља. (Види Пс. 34:22; 29:11) Веруј у Њега као у Бога свим срцем својим, угађај Му вером и праведношћу; положи сву наду у Њега и призови Га у своје срце. И где год да си, у каква искушења и невоље да си упао, Он је увек са тобом, види твој подвиг и невидљивом руком крепи те и помаже ти.

Чак и када би се сви зли људи окренули против вас заједно са демонским хордама - ништа им неће успети. „Господ је чувар твој, Господ је сјен твој, он ти је с десне стране. Дању те неће сунце убити ни мјесец ноћу. Господ ће те сачувати од свакога зла, сачуваће душу твоју Господ. Господ ће чувати улазак твој и излазак твој, отсад и довијека.“ (Пс. 121,5-8). „„Немој ме оставити, Господе, Боже мој! немој се удаљити од мене. Похитај у помоћ мени, Господе, Спаситељу мој!“ (Пс. 38:21-22). „Господе над војскама, буди с нама, јер осим Тебе немамо другог помоћника у нашим тугама. Господе над војскама, помилуј нас!'

„Немој ме оставити, Господе, Боже мој! немој се удаљити од мене. Похитај у помоћ мени, Господе, Спаситељу мој!“ (Пс. 38:21-22). „Господе сила, са нама буди, јер осим Тебе, другог Помоћника у невољама немамо! Господе сила, помилуј нас!“

Свети Тихон Задонски
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: zadrugata.com

 



Komentari (1)

26.07.2021.

Милојка

Господе је крепост живота мојега, кога да се страшим. Чеках Господа и саже се к' мени, и чу вику моју. Извади ме из јаме која бучи, и из глиба, и постави ноге моје, и утврди стопе моје. Амин. ☦️

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.