Црква између првог и другог доласка Христовог

Мисија Цркве је наставак земаљске службе Исуса Христа, Који ју је основао као носиоца Своје силе, Своје власти, Своје истине, Свог Духа. Без разумевања Христове мисије у свету, немогуће је разумети сврху и службу Цркве кроз историју. Али, постоје закони црквене историје које је сам Христос изложио.

02.12.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Црква Христова не постоји сама за себе. Њу је створио Христос и у суштини је наставак Његовог земаљског живота. Ако ово разумете, многе ствари долазе на своје место.

Светска историја није забележила Рождество Христово. И у овој околности Свога рођења, Творац свега показао је Своју универзалну смиреност. Ни Атина ни Рим нису знали за Витлејемску пећину, која је постала прво уточиште за Богомладенца. Филозофи су наставили да се питају о Истини и да се такмиче у њеној потрази, када је Истина већ лежала на прсима Богородице. Римски цар је себе сматрао владаром света управо у време када је Цар царева пио млеко скромне Марије.

Беба је добила име Исус, што у преводу значи Спаситељ. Преокренуо је историју човечанства и две хиљаде година лечи ране, лечи сломљена срца у Цркви, коју је Он сам основао. Сви велики људи остављају траг иза себе - неко у науци, неко у уметности или грађевинарству, неко у политици или књижевности. Шта би Бог, који је ушао у историју као једноставан човек, требало да остави иза Себе? Он је основао Цркву као носиоца Своје силе, Своје власти, Своје истине, Свог Духа.

Историја Цркве у њеном земаљском погледу лежи између Првог и Другог Христовог доласка. Да се ​​није појавио „Бог у телу“ (1. Тим. 3:16), не би било ни Цркве саме по себи, ни историје Цркве као Тела Христовог.

Отуда је историја Цркве наука која проучава живот Цркве као Тела Христовог у времену. Ово је системски приказ појава и догађаја црквеног живота. Ова наука највише изражава класичну дефиницију Цркве као друштва људи уједињених вером, учењем, богослужењем и светим тајнама. У историји Цркве формиран је живот заједнице са једном вером, богослужењем и благодатним тајнама.

Истовремено, морамо запамтити да се историја Цркве не може читати само хоризонтално, као световна историја. На догађаје у животу Цркве на посебан начин утиче Бог. Дух Божији, који живи у Телу Христовом, живи и делује у њеној историји. Метафорички језик апостола Павла нам омогућава да схватимо да се Бог брине за Цркву на исти начин на који човек обраћа пажњу на своје тело. Ово је свети аспект црквене историје који пркоси логици: „Сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати“ (Матеј 16:18), „Јер Бог је онај који чини у вама и да хоћете и да творите по његовом благовољењу.“ (Фил. 2:13)

Свет иде ка уништењу и сваком човеку је потребно спасење. Ово је очигледно, макар само зато што смо сви смртни. Дакле, управо ради мисије спасења долази Бог Искупитељ у свет који пропада, да испружи своју руку и отме је из руку смрти и ђавола. У том смислу, историја Цркве је историја спасења човечанства од ситног, сујетног живота (1. Петрова 1,18), греха, проклетства, ђавола и смрти. Све ове ствари ометају живот, муче човечанство и на крају га лишавају животне среће.

Само на тај начин можемо разумети зашто је исправно разумевање Речи Божијих постало толико важно у историјском процесу. Догматски спорови на Васељенским саборима, изопштавање јеретика, формирање канона и правила духовног живота. Црква се према учењу вере односи као према лекарском рецепту за победу над фаталном болешћу, који се мора строго поштовати.

Историјска борба за догму о Тројици, за Христово Божанство и Човечност не би имала смисла да наш лични живот и наша прилика за победом над смрћу и злом у Христу нису у питању. Исус из Назарета, како су Његови савременици говорили о Њему, донео је „живот у изобиљу“, будући да је „Бог с неба“. Дакле, историја Цркве је преношење овог живота на нове и нове генерације, то је пренос везе са Исусом, који је остао са Црквом: „Ја сам с вама у све дане до свршетка века“ (Матеј 28:20).

Дакле, Црква преноси са генерације на генерацију поруку спасења и саму стварност овог спасења кроз веру и живот у Христу.

Црква има свој почетак у времену и простору, јер је Син Божији постао Човек и донео обожење на земљу. Христос стоји у темељу историје Цркве. Ово није случајно. Ово је редослед Откривења: „Ја сам пут и истина и живот: нико не долази Оцу осим кроз мене.“ (Јован 14:6).

Историја борбе против јереси и раскола не може се разумети без Његовог аксиома: „Ја сам пут и истина и живот“ и „по томе ће сви познати: да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом.“ (Јован 14:6; 13:35).

Историја прогона, која пркоси логици, постаје јасна само у светлу речи: „У свету ћете имати жалост; али не бојте се, ја сам победио свет.“ и „Ако мене гонише, и вас ће гонити“ (Јован 16:33; 15:20).

Бог се у Јеванђељу открива не само као Љубав, већ пре свега као Истина: „Ко слуша моје речи има живот вечни“. Бог не толерише грешке у односу на веру, као што не толерише моралне злочине. Ко је „отпао од истине “ и не „слуша речи Моје “ у Јеванђељу, види се као сина ђавола, у коме „нема истине“. За отпадање од Истине, зли је одређен за вечни огањ, као и за оне који не показују дела љубави према ближњима и не слушају Истину (Јн. 8, 44-45; Мт. 25: 41-46).

Догматска чистота вере, братство у Христу је основа поретка живота у Цркви. Монашки завети среброљубља и чистоте, дела милосрђа ранохришћанске заједнице и хришћанске врлине уопште не могу се разумети без заповести Христове „Сакупите себи благо на небесима“ и уопште без свих блаженстава.

У историји Цркве постоји славни и промисаони аспект. Цркву прослављају они који се труде да живе у Христу, који су се потчинили благодати и прихватили Христа као свог Учитеља и Господа.

протојереј Андреј Гавриленко
За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Петар Волков
Извор: spzh.newsKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.