Када Бог плаћа Своје дугове...

Шта се дешава са нама када наш животни пут на овом свету стигне до краја? Душа ће се суочити са последицама њених земаљских дела. Сјајни анђели чувари, пратиоци душе током њеног живота, биће ту, али и демони, спремни да је оптуже за сваки грех. Ово је прича о моћи милосрђа да спасе душу од смрти и пакла, показујући нам пут ка спасењу дубоком поруком о Божијој љубави и правди.

10.04.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Замисли ову ситуацију: Догодила се неочекивана несрећа, ти и твој пријатељ сте тешко повређени. У наредном тренутку, у шоку видите своја тела како леже непомично на земљи, окружена уплаканим пријатељима и породицом. Покушавате нешто да им кажете, али они не могу да вас чују. Ти и твој пријатељ се погледате и у тренутку вам је јасно шта се догодило. Иако сте обојица умрли, ви сте и даље ту. Схватате: постоји Бог, али то значи да постоји и Божији Суд.

Два сјајна анђела брзо се приближавају. Један је твој анђео чувар, а други је анђео чувар твог пријатеља. Први анђео каже:

"Припремите се, они долазе!"
Питате:
"Ко долази?"
Анђео само понови:
"Долазе!"

Чим је рекао ово, небо се замрачи. Погледаш право горе и не видиш облаке. Сунце се сакрило од твог погледа. Одједном угледаш грозни рој безбројних демона који се приближава. Потпуно вас окружују, не остављајући ни теби, ни твом пријатељу место за бекство. А демони, један за другим, почињу да вас обојицу оптужују, подсећајући вас на сваки грех који сте икада починили.

Почињу са твојим пријатељем. У почетку, анђео чувар брани твог пријатеља од оптужби. Тада проговори демон среброљубља:

"Годинама си пажљиво штедео свој новац, планирајући пензију. Али си занемарио сиромашне. Уштедео си велику суму новца, да би последње године свог живота могао да проведеш у беспослици. Ипак, када су ти сиромашни тражили помоћ, игнорисао си их, никад им ништа ниси дао, ниси имао милости према њима."

Анђео чувар твог пријатеља прекрио је лице рукама, признајући пораз. Земља дрхти и отвара се, откривајући јаму пуну ватре, сумпора и растопљене лаве. Престрављен, твој пријатељ вришти, док га демонске канџе хватају за грло и одвлаче га у пакао, подвргавајући га бескрајним мукама. Земља се затвара.

А онда се све очи окрећу ка теби. Један за другим, демони те оптужују, док твој анђео чувар покушава да те одбрани. На сву срећу, твоје често кајање за грехе које си чинио, исповедање и причешћивање, учинило је своје: многи демони су одустали и одлетели, потпуно поражени.

Али један је остао. Он каже:

"Имаш ти још грехова за које остали нису знали, али на мом свитку су записани. Твоја душа припада мени. Сад ћеш чути о њима..." Земља почиње да дрхти и да се отвара, а ти се грчиш од ужаса, док демонске канџе отварају свитак, спремајући се да ти изрекну пресуду.

Одједном се отварају Небеса, и сноп светлости обасјава све. Демон почиње да вришти, покривајући своје лице, док твој анђео чувар гледа горе. Глас загрми са неба:

"Остави овог на миру. Ова особа припада Мени."
Демон среброљубља одговара:
"Не! Овај је мој! Све сам забележио на овом свитку. Крив је за све ове ствари. Дугује и мора да плати!"
Глас с неба одговара:
„И ја имам дуг, а данас га плаћам.
Демон каже:
„Али ти си Створитељ! Ти си Бог! Како си уопште могао бити дужан овом комаду прљавштине? Када ти је ова особа икада нешто позајмила?“
Господ каже:
„Писано је: Ко даје сиромаху, Господу позајмљује, и Он ће му вратити оно што је дао.“
„Сваки пут када је он давао новац просјацима, Моја Рука је та која је примила поклон. Сваки пут када је посетио људе у затвору, у болници, сваки пут када је био милостив, он је у ствари показивао милост према Мени. Сваки пут када је дао поклон сиромашном, он је Мени позајмљивао. Мој дуг према њему је велики, а Ја данас у потпуности плаћам дуг.

Светлости сноп, сјајнији од сунца, одједном се спустио на свитак демона, бришући сваку реч са њега. За тренутак, свитак постаје потпуно бео. Тада се појављује мали пламен који урезује нова слова на свитку. Великим, као угаљ црним словима пише:
„Милостиња те ослобађа од смрти и спречава да те одведу у таму.“

Демон побеже у страху. Небеска светлост обасја твоје лице, и глас с неба те запита:
„Где су тужитељи твоји?“
Кажеш: „Отишли ​​су, Господе.“
Затим зачујеш речи:
"Онда те ни ја не осуђујем. Чедо моје, уђи у покој свој."

У Јеванђељу је записана прича о богаташу који је добио обилну жетву. Трудио се, а Бог га је благословио родним усевима. Али овај човек није имао милости према сиромашнима. Мислио је само на себе. Желео је да уштеди сав свој новац, како би последње године живота проживео у беспослици. Уместо да буде великодушан према сиромашнима, штедео је новац само за своју пензију. Зато му је Бог рекао: Безумниче, ове ноћи ће се од тебе тражити душа твоја.

Јеванђеље такође говори о другом човеку - човеку који је „богат према Богу“ - човеку који великодушно даје сиромашнима и убогима. Овај мудар човек позајмљује Господу. И Господ увек враћа своје дугове. Као што Свето писмо каже: „Блажени милостиви, јер ће бити помиловани.“ да и ми будемо великодушни према сиромашнима, да и ми будемо избављени од смрти.

У име Оца и Сина и Светога Духа, амин.

За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Петар Волков
о. Јосеф Глисон
Извор: gorthodox.comKomentari (1)

10.04.2024.

Душан

Божија реч је вечна. Господ је судија. За живота треба помагати сиромашне, немоћне, Господ све види и осећа. Похлепа људска је зло, бездушна. Само уз Реч Господа Бога нашег да се надамо. Амин

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.