Време Откривења

Архиепископ новогрудочки и слонимски Гуриј (Апалко): Чини се да се точак Апокалипсе креће огромном брзином. Људска права, поштовање верских слобода, о чему Америка и Европа причају од јутра до мрака, само је празна фраза. Данас сатанизам хара светом, а само светиње и молитве монаха сметају и спутавају атеисте. Јер монаси су, по речима светог Пајсија, редовна војска Христова. Како то плаши трули духовно безбожни свет!

31.07.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У Јеванђељу Господ одговара на питање: шта треба учинити да би се наследило Царство Небеско? Испоставља се да је потребно само испунити две заповести – о љубави према Богу и према ближњему, јер оне садрже сав закон и пророке (уп. Мт. 22, 37-40). Али како их је тешко испунити, посебно онима који су кренули на пут зла. Стога, несреће које су нам послате, позивају људе на покајање.

Тамне силе данас ратују, не само са Православљем. У Шведској се периодично спроводе акције са спаљивањем Курана, прете да ће јавно спалити Тору. Мислим да је ово можда само нека врста теста - како ће људи реаговати на кршење њихових верских права. Спаљивање Курана изазвало је нереде у различитим градовима земље, па је направљен корак уназад: Савет УН за људска права на самиту у Виљнусу усвојио је резолуцију којом се осуђују радње спаљивањем светих књига. Иначе, у Украјини су нацисти више пута спаљивали Библију и духовну литературу...

Лудило напредује

Архиепископ Јорк Стивен Котрел је, говорећи на састанку Генералног синода Енглеске цркве, рекао да је реч „Отац“ у молитви Господњој проблематична за оне чија је комуникација са земаљским очевима била деструктивна и увредљива, пише Гардијан. Стога је архијереј позвао да се поменута реч замени. И то је просто невероватно! Скоро пет векова англо-православни огранак Енглеске цркве био је у пуној заједници са остатком Православне Цркве.

Данас се Велика Британија претвара у родно неутралну државу, што је већ довело до следећег резултата: тек нешто више од једног процента британског становништва редовно иде у цркву. Национални центар за друштвена истраживања Уједињеног Краљевства напомиње да се више од половине Британаца не идентификује ни са једном религијом. Целокупна слика је тужна, шта има да се чуди помућењу умова у самој Англиканској цркви.

У Европи се доносе закони који одбацују главни принцип Божијег светског поретка, све агресивнији напад на традиционалне вредности. Треба схватити да је сада време Откровења, почео је период апокалиптичких догађаја. Никада нису била лака времена, али нам је пало да живимо у тешком времену пред долазак антихриста.

Дух антихриста је одувек постојао, али данас је јасно опипљив и нескривен. Стога у Америци и Европи технократска тиранија не изненађује. У Витенбергу (Саксонија) већ шест година у цркви служи робот свештеник, благосиља вернике и чита Библију, а неуронске мреже су створиле антихриста под маском Бога.

Преко медија су почели да популаришу ову тему, па чак и неки руски психолози већ верују да за вернике такав „дигитална аналогија Бога“ може да замени психолошко саветовање и пружи подршку људима. Створивши обрнути свет, свест људи је прилично лако навикнути на долазак правог антихриста, „човека уништења“, и нема сумње да ће га многи са одушевљењем прихватити.

Вештачка интелигенција данас постаје све опаснија за душу сваког човека и за човечанство у целини. На овогодишњем Светском економском форуму (годишњем глобалном догађају), Јувал Ноа Харари, виши саветник форума, у говору о будућности човечанства, изразио је своје уверење да се моћ вештачке интелигенције (AI) може користити за преобликовање духовности и усклађивање са глобалистичка визија WEF-а.

Шта је, иначе, Светски економски форум? Скуп глобалиста и присталица „нових вредности“ који себе сматрају господарима света. Планирају да га преформатирају тако да деца могу хируршки променити пол без пристанка родитеља од детињства, како би ЛГБТ особе, педофилија и друге перверзије цветале, а трансродна идеологија постала начин поробљавања човечанства.

Да ли је чудо што им треба „нова Библија“, у којој неће бити Бога и греха, која ће одобравати изопачености, што веома поздрављају они који себе замишљају „светском елитом“.

Несрећни људи слабог размишљања желе да живе по својим жељама, не желећи ни да чују да је праву религију, хришћанство, створио сам Бог. Међутим, они покушавају да Га искорене из својих живота.

Како молити Бога да одложи смрт човечанства?

Данас се све више говори о Трећем светском рату. У свету је створено толико врста оружја да су одавно способне да униште Земљу. Овај рат су предвидели свети оци, и биће. Не знамо само време његовог почетка и краја. Зна се само да ће тада цео свет уронити у смртни ужас и хаос, свету ће се јавити антихрист, којег је човечанство својим отпадништвом од Бога призвало у свет.

Треба да се молимо да Господ буде стрпљив према нама. Бог је милостив, али много зависи од тога како се развија духовни живот Православне цркве, колико ће бити јака наша вера и какав ће бити молитвени подвиг верника.

После освећења у јулу Андрејевске цркве Скита Валаамског манастира, Његова Светост Патријарх Кирил је у беседи напоменуо: „Данас многи људи, укључујући и оне на Западу, са великом пажњом и надом гледају на Русију као последње упориште. Говорећи библијским језиком, Русија постаје средство одвраћања (видети 2. Сол. 2:7) од потпуне доминације зла, односно од доласка антихриста. И морамо бити свесни да је управо у то време нашој Цркви поверена огромна духовна одговорност за наш народ, и за земљу, и за цео свет.

Обуздавач се помиње у Библији, а о њему су говорили многи светитељи. Ово је нека спољна сила која спречава долазак антихриста у свет. Некада је ова сила била Римско царство, затим Византијско царство, а данас је то Русија.

Карактеристика нашег времена је нека врста апатичног, слабовољног стања ума. Треба почети, натерати се на молитву, свако треба да се труди да држи заповести Божије, сећајући се да смо ми православни народ.

У међувремену, док живимо за своје пожуде, тешимо, приређујемо игре и представе, пијемо и забављамо се, а наши војници гину за отаџбину у Украјини, тешко је говорити о духовном препороду Свете Русије. Ако се у информативно-аналитичким блоковима руске телевизије говори о херојству ратника, онда их одмах замењују бесомучне забавне опсцене емисије које се не могу приписати концепту „културе“.

Како је то могло бити у годинама Великог отаџбинског рата, када су сви људи устали у одбрану Отаџбине? Бол и несрећа, одбрана родне земље треба да буде заједничка, тада ће победа бити заједничка.

Стога, иако се ти и ја не боримо на бојном пољу, ми морамо бити Христови војници, помажући молитвом онима који се сада боре на фронтовима за будућност земље.

„Русија мора бити уништена по сваку цену, јер је то православна земља са традиционалним вредностима“, отворено изјављују амерички демократски конгресмени. И данас не треба да певамо и играмо, него да се обраћамо Богу, саборној молитви и делима добра. Само тако можемо задобити милост Божију. Он ће уклонити сву нечистоту, и тада ће Света Русија духовно оживети и поново се родити.

Архиепископ Новогрудочки и Слонимски Гуриј (Апалко), игуман Светоуспенског Жировичког манастира
За Фондацију Пријатељ Божији припремио: Никола Животин 

 

 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.